Maia Sandu cere ajutor la București pentru a rezista cu războiul la ușă, Iohannis o asigură că România nu va abandona R. Moldova

Maia Sandu cere ajutor la București pentru a rezista cu războiul la ușă, Iohannis o asigură că România nu va abandona R. Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, vineri, la București, că România a fost mereu alături de țara sa. Ea a subliniat că Moldova, puternic afectată de războiul din Ucraina, vrea să cumpere cât mai curând gaze de la noi.

Maia Sandu a spus la Palatul Cotroceni, într-o declaraţie comună cu preşedintele Klaus Iohannis, că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a aruncat regiunea în incertitudine, iar Moldova este, după Ucraina, ţara cea mai afectată de conflict.

Războiul a destabilizat piaţa energetică şi, odată cu ea, securitatea energetică a Moldovei, iar inflaţia record, din cauza creşterii bruşte a preţurilor la energie şi carburanţi, afectează capacitatea de cumpărare a cetăţenilor şi pune presiune mare pe producătorii noştri, mulţi dintre care au pierdut şi pieţele de desfacere din Est, a afirmat Maia Sandu.

ADVERTISING

"În acest an suntem loviţi şi de secetă, care pune în pericol munca agricultorilor. Combinaţia de crize cu care se confruntă acum Republica Moldova este o povară grea pentru ţara mea, o povară pe care nu o putem duce singuri", a spus aceasta, amintind că România, alături de Germania şi Franţa, a co-fondat Platforma de Sprijin pentru Moldova.

Republica Moldova vrea să cumpere gaze din România cât mai curând posibil.

"Situaţia ne cere să acţionăm cu urgenţă maximă şi să căutăm soluţii alternative pentru a păstra stabilitatea ţării şi a trece cu bine de iarnă.

ADVERTISING

Moldova are nevoie de soluţii pentru securitatea energetică acum! Vrem să cumpărăm gaze din România şi este important ca acest lucru să fie posibil cât de curând", a transmis aceasta, adăugând că Republica Moldova este o ţară mică, vulnerabilizată de război şi cetăţenii plătesc deja un preţ dublu faţă de cel pe care îl plătesc consumatorii din România.

Declarații de presă comune cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu

Ea a menţionat că Republica Moldova este îngrijorată de securitatea sa, iar instituţiile urmăresc cu atenţie evoluţia situaţiei din regiunea transnistreană.

ADVERTISING

"Situaţia volatilă de pe câmpul de lupte, apropierea frontului ruso-ucrainean de hotarul nostru de est cresc gradul de incertitudine. Creşte numărul provocărilor lansate de forţe interne, ce urmăresc destabilizarea situaţiei din Republica Moldova", a mai declarat şeful statului moldovean.

"Cetăţenii şi-au spus cuvântul: dezvoltarea democratică, după model european, este singura noastră şansă la o viaţă mai bună pentru oameni, în ţara lor. E o şansă pe care nu o putem rata. Ajutaţi-ne să rămânem pe acest drum. Pentru Uniunea Europeană, sprijinirea Moldovei în acest moment dificil ar fi o investiţie în păstrarea democraţiei şi în viitorul paşnic şi prosper al Europei de Est", a spus președintele Republicii Moldova.

"România a fost alături de Moldova de-a lungul anilor la bine şi la greu. Am încredere că parteneriatul moldo-român ne va ajuta să depăşim cu bine şi greutăţile cauzate de războiul din Ucraina", a subliniat Maia Sandu.

Președintele României a asigurat-o pe Maia Sandu de tot sprijinul României: "Cele spuse sunt adevărate, noi rămânem cei mai apropiați de Republica Moldova și nu vă abandonăm indiferent în care scenariu vom ajunge cu toții prin acest nefericit război dus de Rusia împotriva Ucrainei".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇