Zelenski spune că Severodoneţk şi Lisiceansk sunt în prezent oraşe moarte

Zelenski spune că Severodoneţk şi Lisiceansk sunt în prezent oraşe moarte

Forţele ucrainene care apără oraşul Severodoneţk „se ţin tare”, în pofida asalturilor trupelor Moscovei, însă ruşii sunt „mai numeroşi şi mai puternici”, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Într-o întâlnire cu presa la Kiev, el a apreciat drept „dificilă” situaţia de pe frontul din estul ţării. Oraşele gemene Severodoneţk şi Lisiceansk „sunt în prezent oraşe moarte”, a spus Zelenski, citat de France Presse.

Potrivit preşedintelui ucrainean, între 10.000 şi 15.000 de civili se mai află în Severodoneţk, bombardat în decurs de mai multe săptămâni de artileria rusă.

ADVERTISING

Guvernatorul ucrainean al regiunii, Serghei Gaidai, indicase anterior că situaţia la Severodoneţk "s-a agravat" pentru armata ucraineană, în pofida unui contraatac care permisese redobândirea controlului asupra a jumătate din oraş.

Ziua 103 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Acest centru industrial este cea mai mare aşezare urbană aflată încă mâinile ucrainenilor în regiunea Lugansk, unde soldaţii ruşi au avansat pas cu pas în ultimele săptămâni după ce s-au retras sau au fost respinşi din alte zone ale teritoriului ucrainean, în special din jurul capitalei Kiev.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Armata rusă încearcă în prezent să cucerească întregul Donbas, bazin minier din estul Ucrainei, aflat parţial în mâinile separatiştilor proruşi din 2014.

Ucraina nu duce în prezent cu partenerii ei occidentali negocieri cu privire la un eventual "acord de pace" cu Rusia, a declarat Zelenski în cursul acestei întâlniri cu presa.

"Astfel de negocieri sunt astăzi la un nivel zero. Desigur, toată lumea vrea să ne împingă spre un oarecare rezultat, cu siguranţă nedorit de noi, pentru că nu suntem întrebaţi. Dar dorit de o parte sau alta, care au probabil propriile interese, atât financiare, cât şi politice. Creşte oboseala şi oamenii îşi doresc un rezultat. Dar noi avem nevoie de un rezultat favorabil pentru noi”, a spus Zelenski.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇