Zelenski: Pentru unii oameni, această zi este ultima! Trupele ruse se îndreaptă spre Kiev și Harkov

Zelenski: Pentru unii oameni, această zi este ultima! Trupele ruse se îndreaptă spre Kiev și Harkov

Ucrainenii plătesc prețul suprem apărându-și libertatea, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski, într-un discurs adresat Parlamentului European.

”Ucrainenii plătesc prețul suprem apărându-și libertatea. Nu pot să spun bună dimineața, sau bună ziua, sau bună seara. Pentru că pentru unii această zi nu este bună. Pentru unii oameni, această zi este ultima”, a declarat Zelenski, într-o intervenţie video, citat de The Guardian.

Urmărește LIVE TEXT desfășurarea evenimentelor din cea de-a 6-a zi de război în Ucraina

El a subliniat că ucrainenii sunt puternici și luptă pentru pământul lor.

ADVERTISING

”Ucrainenii sunt incredibili. Nimeni nu va intra și nu va interveni în țara noastră. Nimeni nu ne va distruge. Noi suntem puternici. Suntem ucraineni”, a completat președintele Ucrainei.

Totodată, el le-a spus parlamenturilor europeni că UE trebuie să demonstreze că este cu Ucraina.

”Cu noi, UE va deveni mai puternică. Fără UE, Ucraina va fi singură. Demonstrați că sunteți alături de noi, că sunteți cu adevărat europeni! Atunci viața va învinge moartea, iar lumina va învinge întunericul”, a subliniat Zelenski.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Discursul său a fost aplaudat minute bune de către toți membrii Parlamentului European.

Parlamentul European va adopta, marți, o rezoluție în 46 de puncte, în care condamnă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cere oprirea imediată a activităților militare și retragerea trupelor rusești de pe teritoriul ucrainean, precum și reluarea dialogului diplomatic.

Kievul este special

Anterior, într-un mesaj video postat pe Facebook, Zelenski a declarat că protejarea capitalei țării, Kiev, este prioritară în acest moment.

ADVERTISING

„Harkov și Kiev sunt în prezent cele mai importante ținte pentru Rusia. Ei (rușii - n.red.) se îndreaptă spre capitala noastră, precum și spre Harkov.

Kievul este special. Dacă protejăm Kievul, vom proteja țara. Aceasta este inima țării noastre. Și trebuie să bată în continuare. Și va continua să bată”, a spus el, potrivit CNN.

Totodată, Zelensky a descris atacul de marți asupra pieței centrale din Harkov drept un act de teroare.

„Este un act de teroare împotriva orașului, împotriva Ucrainei. Nu era nicio țintă militară în piață. Nimeni nu va ierta. Nimeni nu va uita. Acest atac din Harkov este o crimă de război”, a spus Zelenski.

El a cerut tuturor țărilor să răspundă imediat la această ”tactică criminală a Rusiei”.

„Facem apel la toate țările lumii să răspundă imediat și eficient la această tactică criminală și să declare că Rusia comite acte de terorism. Cerem responsabilitate deplină”, a spus Zelenski.

Ракета в центральну площу Харкова – це відвертий, нічим не прикритий терор. Після такого Росія – це держава-терорист. Ніхто не пробачить. Ніхто не забуде.

Publicată de Володимир Зеленський pe Marţi, 1 martie 2022

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇