Zelenski acuză Rusia că a blocat 22 de milioane de tone de alimente şi cere arme pentru a-şi debloca porturile

Zelenski acuză Rusia că a blocat 22 de milioane de tone de alimente şi cere arme pentru a-şi debloca porturile

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că a blocat exportul a 22 de milioane de tone de alimente.

El a mai spus că o criză energetică va urma rapid unei crize alimentare, dacă Ucraina nu primește ajutor pentru a-și debloca porturile, transmite The Guardian.

După o întâlnire cu premierul portughez, António Costa, acesta a declarat presei: "Comunitatea mondială trebuie să ajute Ucraina să deblocheze porturile maritime, altfel criza energetică va fi urmată de o criză alimentară și multe alte țări se vor confrunta cu ea.

ADVERTISING

Rusia a blocat aproape toate porturile și toate, ca să spunem așa, oportunitățile maritime de a exporta alimente - cerealele noastre, orzul, floarea soarelui și multe altele. O grămadă de lucruri. Va fi o criză în lume.

A doua criză după cea energetică, care a fost provocată de Rusia. Acum se va crea o criză alimentară, dacă nu deblochăm rutele spre Ucraina, nu ajutăm țările din Africa, Europa, Asia, care au nevoie de aceste produse alimentare".

El a adăugat că o modalitate de a debloca porturile ar fi printr-o soluție militară care ar implica procurarea de noi arme de la aliați.

ADVERTISING

Ziua 88 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Amintim că ieri Zelenski le-a cerut miniştrilor Apărării din cele peste 40 de ţări care se vor reuni, luni, la o reuniune virtuală Ramstein 2, o decizie pozitivă cu privire la furnizarea către armata ucraineană a unor lansatoare multiple de rachete (MLRS).

Pe de altă parte, Națiunile Unite se tem de o foamete globală din cauza lipsei exporturilor de produse agrare din Ucraina. Europenii vor să ajute, dar nu se descurcă cu cantitățile mari de transportat, dacă rutele maritime rămân blocate. Iată de ce nu a găsit Europa o soluţie pentru cantităţile uriaşe de cereale blocate în Ucraina: Portul Constanţa nu face faţă, iar căile ferate sunt prea înguste

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇