Zelenski a discutat 35 de minute cu Biden despre recunoaşterea independenței regiunilor Doneţk şi Lugansk

Zelenski a discutat 35 de minute cu Biden despre recunoaşterea independenței regiunilor Doneţk şi Lugansk

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, luni seară, că a discutat cu preşedintele american Joe Biden despre decizia lui Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa republicilor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei.

„Am discutat evenimentele din ultimele ore cu preşedintele Statelor Unite”, a scris el pe Twitter, informează AFP.

Această convorbire telefonică de 35 de minute, potrivit Casei Albe, a avut loc luni seară în timpul alocuţiunii preşedintelui Putin. Dar niciuna dintre părţi nu a dat detalii despre conţinut.

ADVERTISING

O conversaţie cu premierul britanic Boris Johnson este de asemenea prevăzută, a continuat Zelenski.

El a scris anterior pe Twitter despre "consultările de urgenţă" cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz.

Preşedintele ucrainean se va adresa naţiunii luni seară.

Putin a decis luni să recunoască independenţa separatiştilor pro-ruşi din Ucraina.

Această recunoaştere rusă a separatiştilor scurtcircuitează procesele de pace rezultate în urma acordurilor de la Minsk în 2015, semnate de Rusia şi Ucraina, mediate de Franţa şi Germania, şi care urmăreau tocmai o revenire sub suveranitatea ucraineană a acestor zone.

ADVERTISING

Liderii occidentali au promis sancţiuni contra Moscovei în caz de recunoaştere unilaterală a acestor teritorii din estul Ucrainei, unde trăiesc în jur de trei milioane de persoane, potrivit estimărilor.

Această proclamare rusă reprezintă a doua tentativă, de la anexarea Crimeei în 2014 de către Moscova, de a modifica graniţele Ucrainei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇