Israelul atacă Libanul, după cea mai mare salvă de rachete din 2006

Israelul atacă Libanul, după cea mai mare salvă de rachete din 2006

Zeci de rachete au fost trase din Liban asupra Israelului joi, aşa că premierul Benyamin Netanyahu a promis un răspuns militar ferm, ceea ce s-a şi întâmplat încă dinainte de zorii zilei.

Israelul a atacat noaptea Fâşia Gaza şi Libanul, spunând că vizează ţinte ale mişcării Hamas.

Loviturile erau în curs de desfăşurare în jurul orei locale 04.30 (care este şi ora României) atât în sudul Libanului, cât şi în Fâşia Gaza, potrivit unui comunicat militar.

Acesta este cel mai recent episod dintr-o creştere bruscă a tensiunii în Orientul Mijlociu începând de miercuri, după o relativă acalmie a conflictului israeliano-palestinian observată de la începutul Ramadanului pe 23 martie.

Au fost auzite explozii puternice în regiunea Tir din sudul Libanului. Un locuitor al taberei de refugiaţi palestinieni Rachidiye, de lângă Tir, Abu Ahmad, a declarat pentru AFP că „cel puţin două obuze au căzut în apropierea taberei”.

ADVERTISING

Un corespondent al AFP în această regiune transmite că un obuz a căzut pe acoperişul unei case dintr-o plantaţie din apropierea taberei, provocând pagube materiale.

În Fâşia Gaza, raidurile aeriene israeliene au început înainte de miezul nopţii.

Atacul din Liban

Joi, prima zi de Pesach (Paştele ebraic), aproximativ 30 de rachete au fost lansate din Liban spre Israel, rănind o persoană şi provocând pagube materiale, într-o escaladare pe frontul israeliano-libanez fără precedent din 2006.

Aceste tiruri au avut loc la o zi după intervenţia violentă a poliţiei israeliene, în plin Ramadan, în moscheea Al-Aqsa din Ierusalim, al treilea loc cel mai sfânt al islamului, pentru a disloca palestinienii care se baricadaseră acolo.

Armata israeliană a spus că este sigură că atacurile cu rachete nerevendicate din Liban au fost "palestiniene" şi, probabil, opera mişcărilor Hamas sau Jihadul Islamic.

"Riposta noastră (...) îi va face să plătească un preţ mare" pe duşmanii Israelului, a declarat premierul israelian, Benjamin Netanyahu, la finalul unei reuniuni a cabinetului de securitate.

"Apărarea israeliană este pregătită să facă faţă oricărei ameninţări, pe orice front", a declarat şi ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant.

ADVERTISING

Raiduri şi în Gaza

În Fâşia Gaza, armata a efectuat în timpul nopţii mai multe raiduri aeriene, vizând tuneluri, o mitralieră grea şi ateliere de fabricare a armelor aparţinând Hamas, mişcare islamistă aflată la putere în acest microteritoriu din 2007, potrivit comunicatelor militare.

Ca răspuns, mai multe rachete au fost lansate dinspre Fâşia Gaza, aparent interceptate de apărarea aeriană israeliană.

Armata israeliană afirmă că "nu va permite organizaţiei teroriste Hamas să opereze din Liban şi ţine statul libanez responsabil pentru orice tir îndreptat (spre Israel) de pe teritoriul său".

Nicio victimă nu a fost raportată imediat de nicio parte în urma ciocnirilor din cursul nopţii, mai scrie AFP.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇