Fania Oz-Salzberger: Mi-e teamă că vom avea de-a face cu noi violențe în Israel. De ce sunt proteste și ce se va întâmpla cu conflictul israelo-palestinian, în noul guvern Netanyahu

Fania Oz-Salzberger: Mi-e teamă că vom avea de-a face cu noi violențe în Israel. De ce sunt proteste și ce se va întâmpla cu conflictul israelo-palestinian, în noul guvern Netanyahu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Benjamin Netanyahu s-a întors la putere în Israel, dar îngrijorarea vine de la sugrumarea justiției și de la puterile sporite date partidelor religioase și unor lideri radicali, printre care Ben Gvir, ministru al securității naționale, care a făcut deja câteva gesturi radicale, printre care ordinul dat poliției să smulgă steagurile palestiniene din orice loc public. Vor fi noi violențe, spune scriitorea Fania Oz-Salzberger, fiica lui Amos Oz, într-un scurt dialog cu spotmedia.ro.

„Cea mai mare îngrijorare a mea este că acest nou guvern a început deja să adopte anumite legi și să ia niște decizii care taie o parte importantă din puterea și independența justiției.  

ADVERTISING

Scopul acestor gesturi, care vor fi din ce în ce mai rele odată cu trecerea timpului, este acela de a permite cel puțin pentru trei miniștri care sunt condamnați să rămână în guvern. Inclusiv lui Netanyahu însuși, care nu este încă condamnat, dar Opoziția se așteaptă ca procesul să fie oprit sau anulat.

Sunt îngrijorată așadar că fundamentele democrației din Israel, separarea puterilor în stat sunt în pericol. Ce vă spun acum sunt lucruri comune pentru cei care protestează în Israel și vreau să adaug că majoritatea din Parlament este obedientă în fața lui Netanyahu și atunci nu mai avem separarea puterilor, așa cum e normal într-o democrație”, explică Fania Oz.

ADVERTISING

Dar cât de puternică e polarizarea în interiorul societății israeliene, pentru că acest guvern a fost format în urma unor alegeri? Existau curente sociale care să aibă nevoie de o reprezentare religioasă politică mai puternică?

Aș spune că da, acest guvern a fost format în urma unor alegeri democratice, este foarte adevărat, dar este un guvern care nu intenționează să conducă după regulile democratice. Asta e diferența între a fi ales democratic și a guverna democratic.

Societatea israeliană nu a fost niciodată mai divizată și sunt complet decepționată când mă uit pe rețelele sociale și în presă, nu există dialog real. Avem cam 40% din populație gata să-l susțină pe Netanyahu în orice direcție ar merge acesta, și acum vedem cum schimbările pe care le face demolează Curtea Supremă, și avem alte 40%, aproximativ, de oameni profund revoltați de ce face Netanyahu.

ADVERTISING

Dar trebuie să adaug că 30 – 40% din populație nu are educație democratică, a drepturilor universale și a noțiunilor de domnie a legii și separația puterilor în stat și atunci ei nu conștientizează colapsul democrației care se petrece în fața ochilor lor.

Ce consecințe va avea politica acestui guvern asupra conflictului? Întrebarea eternă, mai rămâne în vreun fel pe masă soluția celor două state?

Asta e întrebarea crucială. Când noi ieșim în stradă și protestăm față de guvernul Netanyahu nu protestăm doar față de atacarea statului de drept și a sistemului judiciar, ci protestăm și față de includerea în coaliția de guvernare a unor persoane deschis și asumat extremiste, a unui partid care îi preferă deschis pe evrei în fața arabilor, în interiorul țării.

Este un partid extremist și rasist și cred că asta va duce la noi violențe și va submina și mai mult principiile care au fondat statul Israel și potrivit cărora a funcționat până acum.

Nu pot să spun suficient de puternic că e cel mai prost scenariu din istoria statului Israel, pentru mine și pentru mulți alții.

--

Fania Oz-Salzberger, fiica cea mare a lui Amos Oz şi a lui Nily Oz, s-a născut în kibbutzul Hulda, unde a şi absolvit cursurile primare şi liceul. După terminarea serviciului militar, Fania Oz a studiat Istoria şi Filosofia la Universitatea din Tel Aviv. Ulterior, şi-a susţinut lucrarea de doctorat, pe tema Iluminismului scoţian şi german, la Universitatea din Oxford, avându-l drept mentor pe filosoful Isaiah Berlin.

Din 1993, a început să predea la Universitatea din Haifa, devenind una dintre cele mai respectate personalităţi atât din sfera culturii, cât şi a spaţiului politic israelian. Articolele ei au apărut în cele mai prestigioase publicaţii israeliene şi internaţionale: Newsweek, International Herald Tribune, Wall Street Journal, Le Figaro, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Ha’aretz.

În 2001, a publicat volumul ”Israelis in Berlin”, considerat o lucrare de referinţă pe tema dialogului isreliano-german. În 2012, Fania Oz-Salzberger a semnat împreună cu tatăl său lucrarea ”Jews and the Words” (”Evreii şi cuvintele”, Editura Humanitas Fiction). Volumul este un fascinant dialog între fiica istoric şi tatăl romancier, pornind de la cele 22 de litere ale alfabetului ebraic, descoperind noi lumi ale acestora, dar şi înţelesuri atât noi, cât şi străvechi.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇