Vladimir Putin şi Xi Jinping au convenit să facă zid împotriva Occidentului, care "calcă în picioare cu brutalitate dreptul internaţional"

Vladimir Putin şi Xi Jinping au convenit să facă zid împotriva Occidentului, care "calcă în picioare cu brutalitate dreptul internaţional"

Rusia şi China ar trebui să rămână ferme în respingerea interferenţelor occidentale şi în apărarea reciprocă a intereselor de securitate, au convenit preşedintele rus Vladimir Putin şi cel chinez Xi Jinping, într-o convorbire purtată în sistem video.

Conversaţia lor, care a avut loc la opt zile după ce Putin a vorbit cu preşedintele american Joe Biden într-un format similar, scoate în evidenţă modul în care ostilitatea comună faţă de Occident apropie Moscova şi Beijingul, transmite Reuters.

Versiunea Chinei

”În prezent, anumite forţe internaţionale sub pretextul democraţiei şi drepturilor omului se amestecă în afacerile interne ale Chinei şi Rusiei şi calcă în picioare cu brutalitate dreptul internaţional şi normele recunoscute ale relaţiilor internaţionale.

ADVERTISING

China şi Rusia ar trebui să-şi intensifice eforturile comune pentru a proteja mai eficient interesele de securitate ale ambelor părţi”, a afirmat Xi, citat de agenţia de presă de stat Xinhua.

Consilierul de la Kremlin Iuri Uşakov a declarat reporterilor că Xi i-a oferit sprijin lui Putin pentru eforturile sale de a obţine garanţii de securitate obligatorii pentru Rusia din partea Occidentului, spunând că înţelege preocupările Moscovei.

El a spus că cei doi lideri şi-au exprimat, de asemenea, ”viziunea negativă” asupra creării de noi alianţe militare, cum ar fi parteneriatul AUKUS dintre Australia, Marea Britanie şi Statele Unite şi „Quad-ul” Indo-Pacific dintre Australia, India, Japonia şi Statele Unite.

ADVERTISING

Discuţia a evidenţiat modalităţile în care Rusia şi China se bazează pe sprijin reciproc într-un moment de mare tensiune în relaţiile lor cu Occidentul.

China este sub presiune din cauza drepturilor omului, iar Rusia este acuzată că ameninţă Ucraina.

Ce susţine Kremlinul

Kremlinul a spus că Putin l-a informat pe Xi despre conversaţia sa cu Biden, în care preşedintele SUA a avertizat Rusia împotriva invadării Ucrainei - despre care Moscova neagă că o planifică - şi Putin şi-a expus cererea de angajamente de securitate.

”S-a format un nou model de cooperare între ţările noastre, bazat, printre altele, pe principii precum neamestecul în treburile interne şi respectul reciproc pentru interesele celuilalt”, a spus Putin despre Xi.

ADVERTISING

El aşteaptă cu nerăbdare să-l întâlnească pe Xi la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, în februarie, un eveniment despre care Casa Albă a declarat săptămâna trecută că oficialii guvernului american îl vor boicota din cauza ”atrocităţilor” asupra drepturilor omului  comise de China împotriva musulmanilor din regiunea sa de vest, Xinjiang.

”Aş dori să observ că ne susţinem în mod invariabil unul pe celălalt în problemele cooperării sportive internaţionale, inclusiv respingerea oricăror încercări de politizare a sportului şi a mişcării olimpice”, a adăugat Putin.

Interese comerciale

Liderul rus se foloseşte de parteneriatul Rusiei cu China ca de o modalitate de a echilibra influenţa SUA, în timp ce încheie tranzacţii profitabile, în special în domeniul energiei. El şi Xi au convenit anul acesta să prelungească un tratat de prietenie şi cooperare pe 20 de ani.

Liderul rus a declarat că relaţiile comerciale bilaterale au crescut cu 31% în primele 11 luni ale acestui an, până la 123 de miliarde de dolari, iar cele două ţări îşi propun să depăşească 200 de miliarde de dolari în viitorul apropiat.

Putin a arătat că China devine un centru internaţional pentru producţia de vaccinuri ruseşti Sputnik şi Sputnik Light împotriva Covid-19, cu contracte semnate cu şase producători pentru mai mult de 150 de milioane de doze.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇