Preşedintele american Joe Biden a promis membrilor NATO din Europa Centrală şi de Est „capacităţi militare suplimentare” şi s-a angajat să îi implice în deciziile referitoare la regiune, a declarat consiliera preşedintelui lituanian, Asta Skaisgiryte.
Biden i-a asigurat pe aliaţi că nimic nu va fi convenit cu Rusia în privinţa regiunii pe la spatele ţărilor din regiune, transmite Reuters.
„Biden a spus ‘nimic despre voi, fără voi'”, a precizat Skaisgiryte.
Convorbirea telefonică a preşedintelui Biden cu liderii regiunii a urmat promisiunii sale de a avea întâlniri la nivel înalt cu Rusia şi principalii aliaţi ai NATO pentru a discuta îngrijorările Moscovei şi posibilitatea de a „reduce temperatura de-a lungul frontierei estice”.
La discuţia telefonică au participat lideri din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria, un format cunoscut sub denumirea Bucureşti 9 (B9).
„El a spus că sunt posibile elemente suplimentare de asigurare în aceste ţări şi capacităţi militare suplimentare”, fără a preciza posibile locaţii, a adăugat Skaisgiryte.
„Chestiuni de securitate europeană trebuie să fie discutate cu toţi membrii NATO, iar ţările din afara alianţei nu au drept de veto asupra deciziei NATO”, a scris pe Twitter şi preşedintele Estoniei, Alar Karis, după încheierea convorbirii telefonice.
Preşedintele Joe Biden a spus că Ucraina este "o ţară suverană care trebuie să îşi decidă propriul viitor" şi l-a avertizat pe Vladimir Putin în legătură cu "consecinţe foarte grave, în coordonare cu parteneri europeni", dacă Rusia invadează Ucraina, a mai spus Skaisgiryte.
Rusia a continuat, joi, un val de retorică ostilă faţă de Ucraina şi a comparat criza actuală cu cel mai periculos moment al Războiului Rece, în timp ce aştepta ca preşedintele american să o invite la posibile discuţii cu ţările membre NATO.
Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda i-a comunicat omologului american că desfăşurarea permanentă a trupelor americane în ţară ar fi "cea mai eficientă" modalitate de descurajare şi securitate în regiune.
Potrivit unui comunicat al Casei Albe referitor la conversaţia de joi seara cu cele nouă state membre NATO, preşedintele SUA le-a promis acestora că "va continua consultări şi coordonări strânse" cu acestea şi a afirmat "necesitatea unei poziţii unite" în cadrul alianţei militare, în faţa mişcărilor de trupe ruse la frontiera cu Ucraina.
Ucraina mulţumeşte preşedintelui SUA
Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a mulţumit tot joi omologului său american, Joe Biden, pentru "sprijinul ferm" acordat Ucrainei în faţa ameninţărilor din partea Rusiei, transmite AFP.
Zelenski a salutat "sprijinul său constant, ferm şi puternic pentru suveranitatea şi integritatea teritorială" a Ucrainei şi "şi-a reafirmat angajamentul neclintit de a găsi modalităţi de (se ajunge la) pace", potrivit unui comunicat al preşedinţiei de la Kiev.
Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre modalităţi de a oferi sprijin financiar, de securitate şi politic Ucrainei.
Cei doi şefi de stat au vorbit timp de o oră şi jumătate, la două zile după summit-ul virtual în care Joe Biden l-a ameninţat pe Vladimir Putin cu sancţiuni economice cum nu a mai văzut până acum Moscova, în cazul în care Rusia va invada Ucraina.
Biden şi Zelenski "au discutat în special despre posibile formate de soluţionare a conflictului din Donbas". Zelenski i-a comunicat omologului american că Ucraina are "propuneri clare" cu privire la modul de deblocare a procesului de pace în regiunea Donbas, potrivit Reuters, care citează comunicatul oficial al preşedinţiei ucrainene.
Într-o postare pe Twitter, preşedintele ucrainean a mai menţionat ca subiect al conversaţiei "evoluţia reformelor interne din Ucraina", referindu-se la estul ţării.
Iată şi ce a transmis Klaus Iohannis după ce a vorbit cu Biden şi cu aliații din regiune despre situaţia îngrijorătoare de securitate privind Rusia.