Violenţe în Irlanda de Nord: Protestatarii au dat foc unui autobuz. Reacția lui Boris Johnson

Violenţe în Irlanda de Nord: Protestatarii au dat foc unui autobuz. Reacția lui Boris Johnson

Irlanda de Nord este scena unor proteste violente de mai bine de o săptămână.

În noaptea de miercuri spre joi, manifestanţii au aruncat cocteiluri Molotov şi au dat foc unui autobuz, transmite AFP.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Aceste noi violenţe survin după o săptămână de revolte ce arată o creştere a tensiunilor în provincia britanică, unde consecinţele Brexit-ului creează un sentiment de trădare în rândul unioniştilor ataşaţi de coroana britanică.

Mulţimea s-a adunat pe artera Lanark Way din Belfast, unde un autobuz a fost incendiat, a anunţat poliţia nord-irlandeză.

Ce spune Boris Johnson

Boris Johnson, premierul britanic, a recționat pe Twitter, unde și-a exprimat îngrijorarea:

„Modul de a rezolva diferendele este prin dialog şi nu prin violenţă sau infracţionalitate”, a scris el, exprimându-şi „profunda preocupare”.

„Nu este vorba de un protest. Este vandalism şi tentativă de omor. Aceste acţiuni nu reprezintă unionismul, nici loialismul”, a declarat, la rândul său, prim-ministrul nord-irlandez Arlene Foster.

Potrivit corespondentei BBC, incendieri au fost semnalate pe Lanark Way, unde bariere metalice imense despart un cartier catolic de altul protestant.

„Sute de persoane de fiecare parte au aruncat cocteiluri Molotov”, dar sosirea Poliţiei a făcut să se diminueze violenţele, a relatat ea.

Circulaţia metroului în zonă a fost suspendată, a anunţat agenţia Press Association.

Când au izbucnit violențele

Săptămâna trecută, violenţe au izbucnit mai întâi în oraşul Londonderry, după care s-au extins într-un cartier loialist din Belfast şi în împrejurimile sale în weekendul de Paşte.

Aceste incidente fac să reapară spectrul tulburărilor între republicani şi unionişti, soldate cu 3.500 de morţi pe parcursul a trei decenii sângeroase.

Acordul de pace semnat în 1998 a estompat frontiera între provincia britanică şi Republica Irlanda, dar Brexit-ul a fragilizat delicatul echilibru, prin necesitatea introducerii controalelor vamale între Regatul Unit şi Uniunea Europeană.

După negocieri dure, Londra şi Bruxelles-ul s-au pus de acord asupra unei soluţii, protocolul nord-irlandez, ce permite evitarea revenirii la o frontieră fizică pe insula Irlanda, mutând controalele în porturile nord-irlandeze.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro: