Vânzătorii de tutun și alcool sunt obligați să ceară buletinul pentru a verifica dacă cei care cumpără au 18 ani

Vânzătorii de tutun și alcool sunt obligați să ceară buletinul pentru a verifica dacă cei care cumpără au 18 ani

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege potrivit căruia vânzătorii din unităţile comerciale şi personalul localurilor publice sunt obligaţi să solicite actele de identitate la vânzarea băuturilor alcoolice şi produselor din tutun, pentru a verifica dacă cei care cumpără au împlinit vârsta de 18 ani.

Pe 16 octombrie 2023, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, votul Camerei fiind decizional. Prin urmare, legea merge la promulgare.

Proiectul de lege vizează reducerea consumului acestora în rândul persoanelor care nu au împlinit 18 ani.

ADVERTISING

În cazul neîndeplinirii acestei obligaţii, membrii personalului localurilor publice şi vânzătorii din unităţile comerciale riscă amenzi de la 10.000 lei la 30.000 lei.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de către deputaţii USR, Adrian Wiener şi Ionuţ Moşteanu.

„40% dintre decesele din România sunt legate de factori de risc, adică de comportamente modificabile. Iar dincolo de alegerile personale, factorii de risc pot fi amelioraţi prin politici publice. Astăzi am făcut un pas decisiv în privinţa uneia dintre ele.

ADVERTISING

În România avem o interdicţie de vânzare a alcoolului şi ţigărilor către minori, dar ea e mai mult formală, pentru că, zilnic, mii de copii cumpără tutun şi România are cea mai mare rată de fumători în rândul adolescenţilor din Europa. Avem datoria, ca societate, de a construi un zid care să ne protejeze copiii”, a afirmat Adrian Wiener, deputat USR şi medic.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇