Suedia și Finlanda au luat măsuri pentru a relaxa legile stricte privind vânzarea de alcool, păstrând în același timp monopolul de stat în acest sector.
Guvernul de la Stockholm intenționează să permită ceea ce numește „vânzări directe de la producători”, scrie BBC.
Între timp, Parlamentul finlandez a aprobat vânzarea de băuturi fermentate precum bere, vin și cidru cu un conținut de alcool de până la 8% în supermarketuri, în creștere față de limita actuală de 5,5%.
În Suedia și Finlanda, alcoolul poate fi cumpărat în general numai din magazinele de stat sau din barurile și restaurantele autorizate.
Sunt singurele țări din UE care au monopol asupra alcoolului. Practica face parte dintr-o tradiție nordică mai largă și are ca scop limitarea consumului în interesul sănătății publice.
Parlamentarii Finlandei au votat cu 102 la 80 în favoarea legii băuturilor fermentate, toți membrii unui partid din coaliția de guvernare, creștin-democrații, votând împotrivă.
Cei care s-au opus legislației și-au justificat poziția pe motive de sănătate, pe fondul temerilor privind o creștere a consumului de alcool.
Berile, vinurile și cirdurile mai tari vor fi disponibile în magazine încă de săptămâna viitoare. Cu toate acestea, noua lege nu acoperă băuturile distilate.
Între timp, guvernul de centru-dreapta al Suediei plănuiește să ajute antreprenorii prin permiterea vânzărilor la scară mică de vin, bere, cidru și băuturi spirtoase către cei care vizitează sediul producătorilor.
Măsura, dacă va fi aprobată, este de așteptat să intre în vigoare în 2025.
Ambele decizii ar putea avea nevoie de trimiterea lor la Comisia Europeană, pentru a verifica dacă nu ar încălca legea concurenței.
Comisia a exprimat deja obiecții față de decizia Finlandei de a exclude băuturile distilate din noua sa lege.