Ungaria cedează în conflictul cu Comisia Europeană și trimite noi legi în parlament, pentru a primi banii de la UE

Ungaria cedează în conflictul cu Comisia Europeană și trimite noi legi în parlament, pentru a primi banii de la UE
Foto: Facebook Gergely Gulyas

Guvernul Ungariei va depune noi legi în parlament, săptămâna viitoare, pentru a pune capăt conflictului cu Comisia Europeană şi a debloca accesul la fondurile UE, a declarat sâmbătă şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, transmite Reuters.

Gulyas a spus că guvernul va cere Parlamentului să aprobe legislaţia printr-un proces accelerat, noile legi fiind programate să intre în vigoare în noiembrie.

Parlamentul European a decis joi, într-un vot simbolic împotriva Guvernului lui Viktor Orban, că Ungaria nu mai poate fi considerată o democraţie deplină, ci a devenit un ”regim hibrid al autocraţiei electorale”.

ADVERTISING

Deşi votul nu are niciun efect practic, acesta sporeşte presiunea asupra autorităţilor UE de la Bruxelles de a nu rambursa miliarde de euro în numerar Ungariei, bani reţinuţi din cauza îngrijorărilor legate de corupţie.

Ungaria se luptă să convingă Comisia Europeană să elibereze 4,64 miliarde de euro din fondurile de recuperare post-Covid, îngheţate de mai bine de un an.

Budapesta mai încearcă să evite o procedură juridică separată, care ar putea duce la deduceri din fonduri de coeziune în valoare de 24,3 miliarde de euro, bani destinaţii infrastructurii şi dezvoltării economice.

ADVERTISING

Doi europarlamentari familiarizaţi cu discuţiile au declarat joi că Executivul UE este aşteptat să propună, duminică, reducerea a 70% din fondurile de coeziune ale Ungariei, dar că va lăsa şi cale liberă către obţinerea unui compromis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇