Undă verde din SUA pentru tancurile Abrams destinate României. De ce apare o valoare dublă de achiziție față de cât a aprobat Parlamentul

Undă verde din SUA pentru tancurile Abrams destinate României. De ce apare o valoare dublă de achiziție față de cât a aprobat Parlamentul

Departamentul de Stat al SUA a autorizat o potenţială vânzare de tancuri de luptă Abrams către România, la o valoare estimată de 2,53 miliarde de dolari. Însă Parlamentul României aprobase achiziţia la vreo 1,1 miliarde de dolari.

Anunţul a fost făcut joi seară, de Agenția de Cooperare pentru Securitate pentru Apărare din SUA, scrie Defence News. Agenţia a notificat Congresul american, care trebuie să aprobe vânzarea.

România vrea să cumpere:

  • 54 de tancuri M1A2 SEPv3 Abrams produse de General Dynamics Land Systems,
  • 54 de structuri M1A1,
  • patru vehicule de luptă M88A2 Hercules,
  • patru poduri mobile de asalt M1110,
  • patru vehicule de asalt M1150 Assault Breacher
  • patru poduri mobile de asalt Heasor.
ADVERTISING

Comanda ar mai include şi 54 de mitraliere M240C de 7,62 mm, alături de diverse tipuri de muniţie și o varietate de alte echipamente de suport.

Ministerul Apărării de la Bucureşti salută notificarea Congresului cu privire la vânzarea celor 54 de tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3, muniţie şi stimulatoare pentru instruire.

Mașinile de luptă care vor intra în înzestrarea Forțelor Terestre Române vor fi livrate în cea mai modernă versiune a acestui model, ce se află și în dotarea armatei SUA, transmite MApN, într-un comunicat remis vineri dimineaţă.

ADVERTISING

Valoarea estimată a contractului se situează în jurul sumei de 1,07 miliarde de dolari, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României.

Conform legislației americane, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare inițială mai mare. După aprobarea de către Congres, guvernele României și Statelor Unite vor semna contractul de tip LoA (Letter of Acceptance), achiziția de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată și aprobată de Parlamentul României. Pentru siguranța aprovizionării, MApN va implica industria națională de profil pentru furnizarea suportului logistic integrat.

ADVERTISING

Ministrul Apărării a salutat cele mai recente livrări de tehnică de luptă americană – joi, 9 noiembrie, au ajuns în țară primele 33 de vehicule blindate de tip JLTV (Joint Light Tactical Vehicles) pentru Forțele pentru Operații Speciale, iar vineri, 10 noiembrie, la Baza 90 Aeriană Otopeni, are loc recepția celei de-a doua aeronava Hercules C-130H, după transferul primei aeronave de acest tip în luna septembrie.

Parlamentarii români au aprobat deja solicitarea Ministerului Apărării Naționale de a cumpăra 54 de tancuri M1A2 Abrams uzate din Statele Unite, în mai 2023.

La momentul respectiv, costul era estimat la 1 miliard de euro (1,1 miliarde de dolari).

Defence News precizează că România accelerează o serie de achiziții, inclusiv de noi vehicule blindate, sisteme de rachete, nave de război, obuziere de 155 mm și avioane de luptă F-35, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇