Unchiul lui Bashar al-Assad, condamnat la 4 ani de închisoare în Franța. Rămâne și fără 90 de milioane de euro

Unchiul liderului sirian Bashar al-Assad, Rifaat al-Assad, a fost condamnat miercuri, la Paris, la patru ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de faptul că a construit în Hexagon un vast patrimoniu imobiliar, estimat la 90 de milioane de euro, a cărui confiscare a fost dispusă de către tribunal, relatează AFP.

În acest dosar cu privire la ”bunuri ilicite”, Rifaat al-Assad, în vârstă de 82 de ani, absent la proces din ”motive medicale”, dar reprezentat de avocaţii săi, este găsit vinovat de spălare de bani în formă organizată şi deturnare de fonduri publice siriene în perioada 1996-2016.

ADVERTISING

Rifaat al-Assad, un rezident britanic care deţine un adevărat imperiu imobiliar în Europa şi care se prezintă în prezent drept un opozant al nepotului său Bashar al-Assad, a fost condamnat de asemenea pentru spălare de bani şi fraudă în formă agravată şi disimularea muncii unor angajaţi.

El a fost însă achitat cu privire la fapte din perioada 1984-1996, din cauza unor probleme juridice.

Între bunurile confiscate de justiţia franceză se află două hoteluri private în cartiere pariziene scumpe, aproximativ 40 de apartamente, un castel şi herghelii în Val-d'Oise.

ADVERTISING

O proprietate de la Londra a fost, de asemenea, confiscată.

Denunţând o hotărâre ”care nu are la bază niciun element obiectiv”, avocaţii săi au anunţat că urmează ”să facă imediat apel” împotriva acesteia.

Tribunalul, care a arătat cu degetul fapte ”de o gravitate excepţională”, în pofida vârstei lui al-Assad, arată că ”elemente concordante acreditează existenţa unor deturnări de fonduri publice în detrimentul statului sirian şi în beneficiul exclusiv al lui Rifaat al-Assad".

Într-o declaraţie transmisă presei, avocaţii săi reafirmă că ”în dosar nu se află o centimă de fonduri provenind din Siria” şi că ”toate fluxurile identificate au o origine licită”.

ADVERTISING

Un fost pilon al regimului de la Damasc, Rifaat al-Assad a fost comandantul forţelor de elită în domeniul securităţii interne - Brigăzile Apărării, care au reprimat în sânge o insurecţie islamistă în 1982. De atunci a fost supranumit ”măcelarul de la Hama”.

Nevoit să plece în exil în 1984, în urma unei lovituri de stat eşuate împotriva fratelui său Hafez al-Assad, el s-a instalat în Elveţia şi apoi în Franţa împreună cu familia sa şi aproximativ 200 de oameni loiali.

Cel care nu a avut nicio avere familială în Siria a construit apoi un imperiu imobiliar, evaluat în prezent la 800 de milioane de euro, în principal în Spania, dar şi în Franţa şi Marea Britanie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇