Un general american avertizează că armata britanică nu mai este o forță de luptă de cel mai înalt nivel

Un general american avertizează că armata britanică nu mai este o forță de luptă de cel mai înalt nivel

Rishi Sunak riscă să eșueze în rolul său de „premier pe timp de război” dacă nu ia măsuri urgente, având în vedere amenințarea de securitate tot mai mare reprezentată de Rusia lui Vladimir Putin, avertizează surse din domeniul apărării din Marea Britanie.

Un general american de rang înalt i-a spus în privat secretarului Apărării, Ben Wallace, că armata britanică nu mai este considerată o forță de luptă de cel mai înalt nivel, scrie Sky News, citând surse din domeniul apărării.

Potrivit acestora, declinul capacității de luptă - după decenii de reduceri pentru a economisi bani - trebuie să fie inversat mai repede decât era planificat în urma războiului Rusiei din Ucraina.

ADVERTISING

„În concluzie, este vorba de o întreagă armată care nu poate să protejeze Marea Britanie și aliații noștri timp de un deceniu”, a declarat una dintre sursele din domeniul apărării.

Acestea au precizat că Rishi Sunak ar trebui să crească bugetul apărării cu cel puțin 3 miliarde de lire sterline pe an, să oprească un plan de reducere și mai mare a dimensiunii armatei și să relaxeze regulile de achiziție pe timp de pace care obstrucționează capacitatea Regatului Unit de a cumpăra arme și muniție rapid.

„Istoria va privi în urmă la alegerile pe care le vor face în săptămâinle următoare premierul și ministrul Finanțelor ca fiind fundamentale pentru a stabili dacă acest guvern crede cu adevărat că datoria sa principală este apărarea regatului sau dacă acesta este doar un slogan”, a spus o sursă.

ADVERTISING

Oferind o idee despre amploarea provocării cu care se confruntă armata, Marina Regală și Forțele Aeriene Regale, se înțelege că:

  • Forțele armate ar rămâne fără muniție „în câteva zile”, dacă ar fi chemate să lupte
  • Regatul Unit nu are capacitatea de a-și apăra cerul împotriva nivelului de lovituri cu rachete și drone pe care le suportă Ucraina
  • Ar fi nevoie de 5 până la 10 ani pentru ca armata să poată desfășura o divizie de război de aproximativ 25.000 - 30.000 de soldați susținută de tancuri, artilerie și elicoptere
  • Aproximativ 30% din forțele britanice aflate în stare de pregătire ridicată sunt rezerviști care nu pot fi mobilizați în termenele stabilite de NATO
  • Majoritatea flotei de vehicule blindate a armatei, inclusiv tancurile, a fost construită în urmă cu 30-60 de ani, iar înlocuirile complete nu sunt prevăzute decât peste câțiva ani
ADVERTISING

Puterile europene precum Franța și Germania au anunțat planuri de a crește semnificativ cheltuielile pentru apărare după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia anul trecut.

Putin „în război cu Occidentul”

Uniunea Europeană a spus că președintele Vladimir Putin este acum în război cu Occidentul și NATO. Dar Rishi Sunak nu a făcut încă nicio promisiune semnificativă de a extinde fondurile pentru apărare. Urmărește în schimb o „reîmprospătare” a unei revizuiri a politicii de apărare care urmează să fie publicată pe 7 martie, înaintea bugetului de primăvară, care va arăta dacă există bani pentru armată.

Armata se află într-o situație deosebit de proastă. Există planuri de modernizare cu vehicule de luptă, rachete și tancuri, dar acestea au fost concepute înainte ca Rusia să declanșeze războiul, iar termenul de realizare a acestei modernizări este prea lent pentru a face față riscului crescut, potrivit surselor din apărare.

Astfel de îngrijorări nu sunt exprimate doar de persoane din domeniul apărării din Regatul Unit, sursele spunând că un general american de rang înalt a oferit o evaluare sinceră a armatei britanice ministrului Wallace și altor înalți oficiali în toamna anului trecut.

Generalul a folosit un termen pentru a clasifica puterea armatei unei țări, primul nivel fiind considerat o putere de cel mai înalt nivel, cum ar fi Statele Unite, Rusia, China și Franța și un statut pe care Marea Britanie încearcă, de asemenea, să-l dețină.

Nivelul doi ar descrie o putere medie, cu o capacitate de luptă mai mică, cum ar fi Germania sau Italia. Potrivit surselor, referindu-se la armata Marii Britanii, generalul a spus: "Nu aveți un nivel unu. Abia este nivelul doi".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇