Un fost șef al Poliției Timiș a fost condamnat la 6 ani de închisoare într-un dosar de corupție de 800.000 de euro

Un fost șef al Poliției Timiș a fost condamnat la 6 ani de închisoare într-un dosar de corupție de 800.000 de euro

Curtea de Apel Timişoara (CAT) l-a condamnat, marţi, pe fostul şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Timiş Sorin Muntean la şase ani de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie.

În acelaşi dosar au primit diferite pedepse cu executare fostul şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din IPJ Timiş Pavel Dumitru (cinci ani) şi alţi patru inculpaţi.

Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în 10 zile.

Prejudiciul din dosar e de 800.000 de euro

Lotul Munteanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în anul 2016, pentru mai multe infracţiuni asociate faptelor de corupţie. Activitatea lor infracţională s-a manifestat în sfera importului de autoturisme din UE şi revânzarea lor, eludând obligaţiile legate de plata taxelor şi impozitelor la bugetul de stat.

ADVERTISING

Prejudiciul creat a fost de peste 800.000 de euro. Fiecare dintre inculpaţi a primit pedepse pentru mai multe infracţiuni, dar prin contopire li s-a aplicat pedeapsa cea mai mare. Ei au sechestre pe diferite sume şi proprietăţi până la recuperarea prejudiciului. Le-au fost interzise mai multe drepturi asociate infracţiunilor săvârşite.

Procurorii DNA Timişoara au anunţat, în februarie 2016, reţinerea lui:

  • Muntean Sorin Petru, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, instigare la dare de mită (două infracţiuni), favorizarea făptuitorului;
  • Pavel Dumitru (comisarul-şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Timiş, la data comiterii faptelor), pentru constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la luare de mită;
  • a omului de afaceri Boţ Iulian, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, în formă continuată, dare de mită (patru infracţiuni) şi cumpărare de influenţă (două infracţiuni)
  • a avocatului Marin Bîlc a fost cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă (două infracţiuni), instigare la dare de mită (două infracţiuni).
ADVERTISING

''În cursul anilor 2011 - 2013, inculpatul Boţ Iulian împreună cu mai multe persoane de încredere s-au constituit şi au acţionat în cadrul unui grup infracţional organizat, având ca scop desfăşurarea de activităţi evazioniste, prin intermediul a două societăţi comerciale controlate prin persoane interpuse.

Activitatea infracţională a grupului, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste două milioane lei, s-a manifestat pe linia importului de autoturisme din spaţiul european şi revânzării acestora 'la negru', cu eludarea obligaţiilor legale privind plata taxelor şi impozitelor datorate către bugetul de stat'', conform DNA.

Potrivit anchetatorilor, activităţile infracţionale ale grupării coordonate de inculpatul Boţ s-au bucurat de sprijinul şi protecţia inculpaţilor Muntean Sorin Petru şi Pavel Dumitru.

ADVERTISING

Aceştia ar fi racolat în cadrul grupului alţi ofiţeri de poliţie şi ar fi coordonat activităţile infracţionale de mituire a acestora, în scopul de a-i asigura afaceristului timişorean o soluţie favorabilă în dosarul în care era cercetat.

"Un alt membru cooptat în cadrul grupului infracţional a fost inculpatul Bîlc Marin, avocat în cadrul Baroului Timiş, persoană de încredere a inculpaţilor Muntean Sorin Petru şi Boţ Iulian, pe acesta din urmă reprezentându-l în mai multe dosare aflate pe rolul instanţelor", arăta rechizitoriul DNA.

Citește și articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇