Un fost premier al R. Moldova a fost la un pas de moarte în Bucegi: Ne place să ne plângem că în România totul merge rău, nu a fost așa

Un fost premier al R. Moldova a fost la un pas de moarte în Bucegi: Ne place să ne plângem că în România totul merge rău, nu a fost așa

Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, a suferit un acident în Munții Bucegi, iar după ce a fost salvat, el le transmite mulțumiri salvamontiștilor români.

Ion Sturza a scris pe pagina sa de Facebook că a suferit un accident grav chiar pe 1 iunie.

„Ultimul pas, ultimul pasaj cu gheață și zăpadă pe o brână mai ciudată și... hăul... Norocul (dacă se poate vorbit aici de noroc) a fost că am reușit să mă regrupez și stabilizez înainte de segmentul vertical. La un pas de... Am fost stabilizat pe munte de doi mountaneers (alpiniști - n.r.) inimoși care - cu riscul vieții - au coborât către mine până au venit cei de la Salvamont. Știu că le-a fost extrem de greu, le auzeam vocile tot mai alarmate. Nu știu cine sunt, știu doar atât: unul din ei îmi povestea că el crede în Dumnezeu și că totul va fi bine! Și chiar a fost”, spune fostul premier, care speră că o să îi găsească pe cei care i-au salvat viața.

ADVERTISING

Potrivit fostului premier moldovean afirmă că cei de la Salvamont de la Piatra Arsă au venit foarte repede.

„Am reușit să fac câteva sute de metri de picioare fără a pune în pericol viața salvatorilor. SMURD Sinaia – stabilizat, oxigenat și transportat la Unitatea de Urgență Ploiești. Preluat, triat, testat, chirurgie, stabilizat. Văzând aglomerația mare de la Urgență, am preferat să nu ocup patul cuiva și am fost transferat la Centrul de recuperare de la Enayati Medical City din București. Prietenul meu Wargha Enayati și echipa sa au făcut minuni. Acum sunt bine și scriu prostii pe Facebook”, glumește Sturza.

ADVERTISING

Fostul premier a spus că în România nu totul merge rău, dar „ne place să ne plângem”.

„În cazul dat nu a fost așa. Servicii de la stat (Salvamont, SMURD), serviciile de salvare, cele private de recuperare de la Enayati au acționat și cooperat eficient. Dar cel mai important oamenii - profesioniști, empatici. Le mulțumesc mult. Da, încep să-mi fac un proces de conștiință - un hobby personal a pus pe jar zeci de oameni. Evident, s-au activat (pentru prima dată!) toate asigurările pe care le întrețin de zeci de ani. E important să le ai în cazul nefericit al unui accident.

ADVERTISING

Dar și faptul că am făcut o greșeală aproape fatală de începător - nu te bagi pe panta instabilă plină de gheață și zăpadă deasupra prăpastiei. Nu este delușorul pentru lunecuș din cartier. Nu mergi singur și neasigurat pe brâna cunoscută pentru multiple accidente fatale în condiții mult mai bune”, mai scrie Ion Sturza.

Acesta afirmă că în urma episodului în care a fost la un pas să își piardă viața, a învățat o lecție. „Nu fii arogant și încrezător. Muntele nu fuge, tu zbori! Practic acest sport deja de zeci de ani. Am făcut aproape toate traseele majore de hiking din lume - Himalaya, Caucaz, Alpi, Kili, Ghețarii din Ecuador, Patagonia... Nici un accident major!

A fost să se întâmple pe munțișorii de acasă, pe un traseu pe care l-am făcut de zeci de ori. Echipat ca la carte și în condiții fizice foarte bune. Dar știți ce? Poate eu încă aiuresc sub influenta sedativelor, dar poți să mori și căzând în propria baie. Pentru ce trăim, doar pentru plăceri banale trupești, bani și karaoke bar?! Nu știu când voi reveni pe munte. Dar voi reveni la sigur! Sănătate să aveți!”, a scris mai Ion Sturza.

Omul de afaceri Ion Sturza a fost premier al Republicii Moldova în perioada martie - decembrie 1999.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇