Un fermier belgian a mutat din greșeală graniţa cu Franţa. Primar: ”M-am bucurat. Oraşul meu era mai mare”

Un fermier belgian a mutat din greșeală graniţa cu Franţa. Primar: ”M-am bucurat. Oraşul meu era mai mare”

Un fermier din Belgia a reuşit, accidental, să redeseneze graniţa ţării cu Franţa după ce, deranjat că piatra de hotar era în calea tractorului său, a mutat-o câţiva metri în teritoriul vecin.

Un localnic pasionat de istorie mergea prin pădure şi a observat că piatra care marca graniţa dintre cele două ţări a fost mutată 2,29 metri.

2021 vine cu discounturi de până la 50% la principalele categorii de produse și servicii de care afacerea ta are nevoie. Obține oferta AICI!

Incidentul nu a cauzat un scandal internaţional, ci a fost considerat amuzant de ambele părţi ale frontierei.

„A făcut Belgia mai mare şi Franţa mai mică, nu e o idee bună”, a declarat David Lavaux, primarul satului Erquelinnes, pentru TF1. 

Graniţa dintre Franţa şi Belgia, care se întinde pe 620 de kilometri, a fost stabilită sub Tratatul de la Kortrijk, semnat în 1820, la cinci ani după înfrângerea lui Napoleon la Waterloo. Ea a fost marcată cu pietre de hotar, care au fost menţinute de atunci.

„M-am bucurat. Oraşul meu era mai mare”, a glumit edilul belgian. „Dar primarul din Bousignies-sur-Roc nu a fost de acord”. 

Primarul localităţii franceze vecine, Aurélie Welonek, a spus amuzat: „Ar trebui să putem evita un nou război de graniţă”.

Autorităţile belgiene l-au contactat pe fermier pentru a pune la loc piatra în locul original. Dacă acest lucru nu se întâmplă, cazul ar putea fi preluat de Ministerul belgian de Externe, care ar trebui să convoace o comisie de graniţă franco-belgiană, inactivă din 1930.

Lavaux a subliniat că fermierul ar putea fi acuzat penal dacă nu se conformează.

„Dacă arată bunăvoinţă, nu va avea vreo problemă, vom soluţiona chestiunea amiabil”, a mai declarat el pentru site-ul de ştiri Sudinfo.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


Te invităm și pe pagina noastră de Facebook, unde vei găsi multe lucruri interesante, în plus față de site. Îți mulțumim că ne citești!