Noua tulipomanie sau cum se va prăbuși cu zgomot piața criptomonedelor. Nu ”dacă?”, ci ”când?”

Noua tulipomanie sau cum se va prăbuși cu zgomot piața criptomonedelor. Nu ”dacă?”, ci ”când?”

Criptomonedele, acțiunile și NFT-urile (vom explica mai jos ce sunt) tot urcă, coboară, și mai ales urcă iar pe piață, iar noi recorduri (ciudate, de altfel) de prețuri sunt doborâte. Dacă vă este familiar termenul de ”tulipomanie”, atunci aveți o idee despre cum se va termina totul.

Pentru început, putem să ne bucurăm că trăim niște momente fascinante din punct de vedere al istoriei financiare. Asta susține și Phil Toews, CEO la Toews Asset Management, care administrează bunuri de peste două miliarde de dolari, scrie Business Insider.

Toews a spus, pentru sursa citată, că investitorii parcă sunt orbi și surzi în fața unei nebunii precum cea a evaluării bunurilor. Iar totul seamănă cu tulipomania din Olanda anilor 1600, când bulbi de lalea erau vânduți pentru sume echivalente a sute de mii de dolari în ziua de azi.

ADVERTISING

”Când privești înapoi la Olanda, îți spui - Era o nebunie atât de mare, cum de puteau să plătească atât de mult pentru un bulb de lalea?”, spune Toews, dând apoi exemplul prezentului - ”Deci oamenii se gândesc că este perfect rațional să plătească 600.000 de dolari pentru un pop-tart meme”, care reprezintă o operă de artă cripto unică.

De fapt, respectiva operă de artă, Nyan Cat, a costat 590.000 de dolari și a fost vândută în luna februarie. Arta cripto reprezintă acum o piață de 100 de milioane de dolari, care permite artiștilor digitali să-și monetizeze astfel de desene.

Nyan Cat a fost ”creată” în anul 2011, iar achiziția a făcut parte dintr-o serie de vânzări de jetoane infungibile, acele Non-Fungible Tokens, sau NFT, despre care scriam la începutul articolului.

ADVERTISING

Arta NFT

Un NFT reprezintă o unitate de date unică într-un registru contabil informatic denumit blockchain, iar unui NFT îi corespunde un fișier care poate fi fotografie, înregistrare audio, videoclip - în funcție de felul în care au fost create.

Arta NFT a dus la achiziții cu mult mai scumpe, de chiar milioane de dolari pentru o singură piesă (sau operă) de artă.

Înapoi la Toews, acesta este de părere că ”trăim într-o epocă la fel de bizară ca tulipomania. Și toți zic că totul e în regulă”.

Însă trendul ascendent nu poate continua la nesfârșit, iar o ”recesiune semnificativă” în cazul acțiunilor - pe care Toews o estimează la 30% sau mai mult - este ”foarte probabilă” într-un ”viitor nu prea îndepărtat”.

ADVERTISING

”În cele din urmă, această piață va cădea, iar căderea ar putea fi una spectaculoasă, în primul rând din cauza evaluărilor”, mai precizează Toews, care estimează că acest lucru se va întâmpla în următoarele 12, până la 24 de luni, pentru că întâi economia va trebui să își revină complet.

Iar când acest lucru se va întâmpla, nici măcar infuziile federale de capital nu vor putea să le păstreze pământul sub picioare piețelor pe care investitorii se bazează în prezent.

Un semn că este începutul sfârșitului este perioada constantă de mare volatilitate - creșteri și scăderi de cel puțin 3% într-o singură zi. Acest lucru s-a întâmplat și în anul 1999, chiar înainte ca bula dot-com să explodeze în luna martie 2000.

Asta a fost la 363 de ani de la prima bulă speculativă care a explodat în februarie 1637, în Olanda, și care a marcat încheierea tulipomaniei.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇