Un democrat îi dă în judecată pe Trump și Giuliani pentru asaltul de la Capitoliu, în baza unei legi Ku Klux Klan

Un democrat îi dă în judecată pe Trump și Giuliani pentru asaltul de la Capitoliu, în baza unei legi Ku Klux Klan

Preşedintele Comisiei pentru securitate internă din Camera Reprezentanţilor, democratul Bennie Thompson, a intentat marţi un proces civil împotriva fostului preşedinte Donald Trump, a avocatului personal al acestuia, Rudy Giuliani, şi a două grupuri de dreapta, pentru conspiraţie la incitare la violenţele care au avut loc la Capitoliu.

Procesul civil îi acuză pe cei doi că au încălcat legea Ku Klux Klan din 1871, al cărei rol este să combată organizaţia care susţine supremaţia albă, fiind cea mai recentă tentativă în justiţie de a-l trage la răspundere pe Trump pentru violenţele din 6 ianuarie, care au avut loc după ce acesta a susţinut luni de zile că a fost înfrânt în alegeri prin fraudă.

ADVERTISING

În proces mai sunt reclamate organizaţia de extremă dreapta Proud Boys şi miliţia anti-guvernamentală “Oath Keepers”, transmite Reuters.

”Insurecţia a fost rezultatul unui plan orchestrat atent de Trump, Giuliani şi grupuri extremiste, precum Oath Keepers şi Proud Boys, care au avut obiectivul comun de a intimida, hărţui şi ameninţa, pentru a opri certificarea Colegiului Electoral”, potrivit unui comunicat în care a fost anunţat procesul.

Senatul american l-a achitat sâmbătă pe Trump pentru incitarea la revolta din 6 ianuarie, când 57 de senatori, inclusiv 7 republicani, au votat pentru condamnare şi 67 au votat împotrivă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”Trump e responsabil”

Deşi majoritatea republicanilor a votat împotriva condamnării lui Trump, liderul minorităţilor din Senat, Mitch McConnell, a precizat totuşi că încă simte că Trump este responsabil, spunând: ”Nu există nicio îndoială că preşedintele Trump este responsabil practic şi moral de provocarea evenimentelor din acea zi”.

Bennie Thompson, un democrat care prezidează Comitetul pentru Securitate Internă al Camerei Reprezentanţilor, este reclamantul numit pentru proces în tribunalul din Washington.

Giuliani a spus mulţimii ”să avem proces prin luptă ... nu pot să concep să ia votul nostru liber şi corect”.

ADVERTISING

Trump, care a urcat apoi pe scenă, i-a îndemnat pe oameni să meargă la Capitoliu. Peste 200 de persoane au fost acuzate de infracţiuni federale în atacul asupra Congresului, soldat cu cinci morţi.

Procurorii FBI şi federali s-au concentrat din ce în ce mai mult asupra faptului dacă membrii grupurilor de extremă dreaptă au conspirat pentru a împiedica Congresul să certifice victoria preşedintelui Joe Biden.

Peste 18 persoane asociate cu Proud Boys au fost acuzate până acum pentru presupusul lor rol în timpul revoltelor. Mai mulţi dintre presupuşii asociaţi ai Proud Boy au fost acuzaţi că au conspirat pentru a împiedica Congresul sau a bloca poliţia să protejeze Capitoliul.

Trei presupuşi asociaţi ai Oath Keepers au fost de asemenea acuzaţi de conspiraţie. Unul dintre ei - Thomas Caldwell - a pledat nevinovat săptămâna trecută.

Reuters a scris anterior că Departamentul de Justiţie al SUA analizează, de asemenea, dacă să îi pună sub acuzare pe membrii grupurilor în cadrul legii RICO, utilizată în mod normal împotriva criminalităţii organizate, dar încă nu a fost luată o decizie.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇