Un britanic reţinut de separatiştii proruşi din Doneţk a murit în detenţie UPDATE Ambasadorul rus la Londra, convocat la MAE britanic

Un britanic reţinut de separatiştii proruşi din Doneţk a murit în detenţie <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span> Ambasadorul rus la Londra, convocat la MAE britanic

Britanicul Paul Urey, reţinut în aprilie de forţe proruse, în estul Ucrainei, a murit în detenţie pe 10 iulie, anunţă vineri separatiştii. Apropiaţii bărbatului spun că el se afla în misiune umanitară, însă separatiştii susţin că el era un mercenar străin care lupta pentru Ucraina.

”În pofida gravităţii infracţiunilor (sale), Paul Urey primea ajutor medical adecvat. Cu toate acestea, având în vedere diagnosticul său şi stresul, el a murit la 10 iulie”, anunţă într-o postare pe Telegram însărcinata separatistă cu drepturile omului în regiunea ucraineană Doneţk, Daria Morozova.

ADVERTISING

Britanicul suferea de diabet, probleme renale, respiratorii şi cardiace, dar şi de stres, adaugă Daria Morozova, care dă asigurări că bărbatul era mercenar, nu lucrător umanitar, relatează AFP.

Ea îl acuză pe britanic că a ”condus operaţiuni militare, a făcut recrutări şi a format mercenari ai bandelor armate ucrainene”.

Daria Morozova mai spune că autorităţile britanice ştiau că Urey era deţinut de forţe armate din Doneţk, dar nu au făcut nimic pentru acesta.

O organizaţie nonprofit cu sediul în Regatul Unit, Presidium Network, anunţa la 29 aprilie că doi lucrători umanitari, Paul Urey şi Dylan Healy, au fost reţinuţi de armata rusă în Ucraina, în timp ce încercau să evacueze o femeie şi doi copii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Mama lui Paul Urey anunţa atunci că fiul e se afla într-o misiune umanitară, că suferea de diabet şi că avea nevoie de insulină.

Paul Urey este prezentat de către Presidium Network drept un bărbat căsătorit şi cu copii, care nu a făcut armata, dar care s-a aflat timp de opt ani în Afganistan, ca antreprenor civil.

UPDATE: Ministerul de Externe britanic l-a convocat vineri pe ambasadorul Rusiei la Londra, Andrei Kelin, pentru a exprima ''îngrijorarea profundă'' în urma informaţiilor privind moartea lucrătorului umanitar britanic aflat în detenţia forţelor ruse din Ucraina, transmit Reuters şi AFP.

''Sunt şocată să aud relatări despre moartea lucrătorului umanitar britanic Paul Urey în timpul detenţiei sale de către reprezentanţi ruşi în Ucraina. Rusia trebuie să îşi asume întreaga responsabilitate pentru aceasta'', a declarat şefa diplomaţiei britanice Liz Truss. ''Cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere'', a adăugat Truss.

ADVERTISING

Amintim că doi britanici și un marocan capturați de forțele ruse în Ucraina au fost condamnați la moarte de un tribunal nerecunoscut din Donețk, teritoriu deținut de rebelii pro-ruși.

Iată date din Ziua 142 de război. Rușii bombardează universitățile ucrainene. „Orchestra Wagner” caută mercenari


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇