Un arhitect renumit a murit în explozia de la Beirut. Se afla chiar în clădirea pentru care a fost premiat internațional

Un arhitect renumit a murit în explozia de la Beirut. Se afla chiar în clădirea pentru care a fost premiat internațional

Arhitectul Jean-Marc Bonfils se afla în apartamentul său, într-un imobil pe care l-a conceput şi pentru care a primit un premiu internaţional, când a avut loc prima deflagraţie, marţi seară.

Cotidianul L’Orient-Le Jour relatează că acesta filma în direct magazinele care ardeau din port în direct pe Facebook când a fost surprins de a doua explozie. 

https://www.facebook.com/jeanmarc.bonfils/videos/3736102849749523/

A fost găsit în viață, dar mult prea grav rănit

Ghassan Hajjar, unul dintre prietenii săi libanezi, a povestit pentru LCI cum a plecat în căutarea arhitectului în turnul East Village, pe strada Armenia, în cartierul Mar Mikhaël, unul dintre cele mai cunoscute din capitală, dar şi unul dintre cele mai apropiate de port şi de centrul exploziei.  

ADVERTISING

"Era haos total în imobil, apă peste tot pe scări. Uşile au fost aruncate în aer din cauza exploziilor", a relatat el. Salvatorii l-au găsit pe Jean-Marc Bonfils în bucătărie, sub grămezi de mobilă şi moloz, în viaţă potrivit martorilor.

După ce a fost transferat la un spital de urgenţă american, câteva ore mai târziu a fost constatat decesul. 

ADVERTISING

Ghassan Hajjar îl descrie drept "un suflet bun, un bărbat strălucit, un arhitect de renume în Liban".

Cine a fost Jean-Marc Bonfils

Născut la Beirut în 1963, fiul unui arhitect, Jean-Marc Bonfils a plecat la studii în Franţa unde şi-a luat diploma la École d'architecture Paris-Villemin în 1987. Foarte ataşat de noţiunea de patrimoniu, a studiat şi istoria artei la École du Louvre.

ADVERTISING

A lucrat timp de zeci de ani în Paris înainte de a câştiga o competiţie internaţională de arhitectură care l-a readus în ţara natală în 1995. În Franţa, a participat la mari proiecte de dezvoltare precum Greenpark. 

Beirut este "un oraş al paradoxurilor şi paradigmelor, al diferitelor realităţi care se întâlnesc şi se despart. Este important să-l vezi când ajungi la construcţia unei clădiri aici", scria Jean-Marc Bonfils în "Architecture d'aujourd'hui". 

Printre realizările sale care au transformat oraşul: amenajarea peisagistă a cartierului central al capitalei de coastă sau Biblioteca Naţională din Liban. 

"East Village", reinterpretarea sa contemporană a arhitecturii libaneze tradiţionale, este unul dintre cele mai luxoase imobile din cartierul Mar Mikhaël, "inima" capitalei. 

Ministrul Culturii Roselyne Bachelot i-a adus un omagiu pe Twitter, afirmând că "Franţa şi Liban sunt unite în durerea provocată de moartea sa". 

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇