UE lansează o procedură de infringement împotriva Regatului Unit. Îl acuză că încalcă acordul Brexitului

UE lansează o procedură de infringement împotriva Regatului Unit. Îl acuză că încalcă acordul Brexitului

Uniunea Europeană (UE) a lansat luni, în mod oficial, o procedură de infringement împotriva Regatului Unit, pe care-l acuză de încălcarea acordului Brexitului prin modificări unilaterale ale unor dispoziţii comerciale privind Irlanda de Nord.

Această procedură ar putea să conducă la aplicarea unei amenzi – după un an de zile. Până atunci, cele două părţi ar putea negocia o soluţie, relatează Reuters.

Vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) însărcat cu relaţiile cu Marea Britanie Maros Sefcovic i-a trimis o scrisoare omologului său britanic David Frost, prin care îndeamnă Londra să nu pună în aplicare măsura respectivă şi prin care invită Londra la dialog.

ADVERTISING

Guvernul britanic a hotărât luna aceasta, în mod unilateral, să prelungească până la 1 octombrie ”perioada de graţie” a anumitor controale vamale la produse alimentare destinate Irlandei de Nord. Această perioadă de graţie urma să expire la sfârşitul lui martie.

Londra susţine că nu încalcă Protocolul cu privire la Irlanda de Nord, care impune anumite controale unor schimburi comerciale cu restul Regatului Unit, cu scopul de a evita reimpunerea unei frontiere fizice între cele două Irlande.

ADVERTISING

Londra recunoscuse că încalcă acordul Brexitului

Bruxellesul a avertizat Londra că că urmează să recurgă la recursuri juridice prevăzute prin acordul Brexitului şi prin acordul comercial post-Brexit în vederea contestării acestei iniţiative.

Comisia denunţă iniţiativa britanică drept cea de a doua încălcare a dreptului internaţional în decurs de o jumătate de an.

Loondra a recunoscut în septembrie că legea sa privind piaţa internă britanică încalcă acordul Brexitului, încheiat în ianuarie 2020, când Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea.

ADVERTISING

Guvernul lui Boris Johnson a retras clauzele vizate din această lege în decembrie, chiar înainte de încheierea acordului cu UE privind viitoarrea lor relaţie după Brexit.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇