Tensiunile comunitare sunt vii în Irlanda de Nord din cauza noilor controale introduse în cadrul acordurilor comerciale post-Brexit, a declarat joi cel mai înalt responsabil al poliţiei din provincia britanică, relatează AFP.
Şeful poliţiei din Irlanda de Nord, Simon Byrne, a declarat că subordonatul său însărcinat cu supravegherea Brexit-ului „recunoaşte că există o atmosferă febrilă în acest moment”.
Aceasta este legată de resentimentele unioniştilor, susţinători ai apartenenţei Irlandei de Nord la Regatul Unit, faţă de controalele vamale apărute de la 1 ianuarie în cadrul unui regim special post-Brexit.
La începutul săptămânii, Uniunea Europeană şi guvernul regional au cerut personalului din porturile Belfast şi Larne să suspende noile controale ale mărfurilor provenind din restul Regatului Unit, după apariţia unor graffiti ameninţătoare.
Poliţia şi-a intensificat misiunile de patrulare.
„Vom gestiona asta pe termen mediu, până când suntem siguri că lucrurile se liniştesc”, a dat asigurări Simon Byrne.
Noile controale în vigoare de la 1 ianuarie sunt legate de faptul că provincia a rămas în piaţa unică europeană, spre deosebire de restul teritoriului britanic, pentru a evita reapariţia unei frontiere cu Republica Irlanda, membră a UE. Aceste dispoziţii prevăzute în „protocolul privind Irlanda de Nord” creează o frontieră de facto în cadrul Regatului Unit şi provoacă nemulţumirea unioniştilor.
În plus, UE a alimentat această nemulţumire a unioniştilor ameninţând săptămâna trecută că va activa articolul 16 din protocol. Acest lucru i-ar fi permis să ignore anumite dispoziţii după o dispută cu Londra pe tema aprovizionării cu vaccin britanic împotriva COVID-19.
Iniţiativa a declanşat însă furia Londrei, chiar dacă Bruxellesul a dat repede înapoi după gafa diplomatică.
În pofida acestui pas înapoi rapid, Byrne a declarat că după problemele legate de vaccinuri, tensiunile s-au „accelerat rapid”, ducând la retragerea personalului din port luni şi marţi.
Unioniştii văd în această criză dovada problemelor pe care le pune protocolul privind Irlanda de Nord şi cer modificarea sa, ceea ce Bruxellesul refuză.
Johnson este nemulţumit de unele efecte generate de Brexit la nivel comercial şi ameninţă UE