Ucraina: Un convoi de circa 100 de vehicule rusești se îndreaptă spre Zaporojie

Ucraina: Un convoi de circa 100 de vehicule rusești se îndreaptă spre Zaporojie

O mare coloană de vehicule militare ruseşti a trecut vineri prin oraşul ocupat Mariupol din sudul Ucrainei, îndeptându-se către regiunea Zaporojie, a declarat un consilier al primarului din Mariupol sâmbătă, în ziua când ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a anunţat că a ordonat trupelor ruse intensificarea operaţiunilor pentru a preveni atacurile ucrainene asupra zonelor din estul şi sudul Ucrainei ocupate de armata rusă, relatează agenţia EFE.

”Observăm în continuare mişcări de echipamente militare (ruseşti) dincolo de Mariupol. Ieri, un mare convoi de circa o sută de unităţi de echipament militar a trecut prin oraş în direcţia regiunii Zaporojie”, a semnalat într-un mesaj pe Telegram oficialul ucrainean citat, Petro Andriuscenko.

Acesta a precizat că în respectiva coloană au fost observare vehicule de luptă ale infanteriei BMD-4 şi numeroase vehicule blindate pentru transportul trupelor.

De asemenea, mai notează acelaşi responsabil, un mare număr de soldaţi ruşi s-au instalat în sate limitrofe regiunii Zaporojie. ”Se instalează mai ales în şcoli. Localnicii informează că marea majoritate a ocupanţilor sunt foarte tineri. În discuţiile cu ei unii spun că îndeplinesc serviciul militar obligatoriu”, afirmă sursa citată.

În acest timp, administraţia pro-rusă din Zaporojie, regiune ocupată parţial de trupele ruse, a anunţat că exportă masiv cereale din această regiune.

”Peste o sută de vagoane au fost deja expediate, un alt contract pentru 150.000 de tone a fost semnat cu un trader de cereale”, a anunţat pe Telegram şeful administraţiei militare din Zaporojie, Evgheni Baliţki. Acesta nu a precizat încotro se îndreaptă transporturile pe care le-a menţionat, dar acestea pot fi direcţionate pe cale feroviară către Rusia sau peninsula Crimeea.

Tot potrivit lui Baliţki, alte 100.000 de tone de cereale ar putea fi expediate prin portul sudic Berdiansk, ocupat de trupele ruse la scurt timp după declanşarea agresiunii împotriva Ucrainei pe 24 februarie.

Armata ucraineană a lansat în ultimele săptămâni operaţiuni contraofensive în sud, în timp ce mare parte din trupele ruse sunt masate în est pentru a cuceri regiunea Doneţk, după ce armata rusă a încheiat ocuparea regiunii Lugansk, deşi oficiali ucraineni afirmă că trupele ruse nu au ajuns încă la graniţele administrative ale acesteia din urmă.

Potrivit evaluării Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), după ce a cucerit ultimele oraşe majore din Lugansk, respectiv Severodoneţk şi Lisiceansk, trupele ruse au intrat într-un fel de ”pauză operaţională” înaintea continuării ofensivei în provincia Doneţk. După ordinul dat de Şoigu, specialiștii de la ISW spun că trupele ruse şi-au încheiat pauza și este de așteptat să își extindă atacurile în următoarele 72 de ore.

ADVERTISING

În plus, ocupanţii ruşi au instalat sisteme de tiruri de rachete pe teritoriul centralei nucleare Zaporojie şi de acolo lovesc raionul Nikipol, a declarat preşedintele Energoatom, Petro Kotin, pe Telegram. "Situaţia (la centrală) este extrem de tensionată şi tensiunea creşte pe zi ce trece. Ocupanţii îşi aduc acolo maşinăriile, inclusiv sistemele de rachete cu care au lovit deja peste râul Nipru şi pe teritoriul Nikopol", la 80 km sud-vest de Zaporojie, a indicat el. Potrivit acestuia, până la 500 de soldaţi ruşi sunt încă pe locul centralei.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇