Ucraina și Suedia vor produce cel mai bun vehicul de luptă din lume: Are șasiu din Formula 1 și nu poate fi auzit de la 200 de metri (Video)

Ucraina și Suedia vor produce cel mai bun vehicul de luptă din lume: Are șasiu din Formula 1 și nu poate fi auzit de la 200 de metri (Video)

Forțele Kievului vor primi putere de foc sporită: Ucraina și Suedia vor realiza împreună 1.000 de vehicule de infanterie CV-90, considerat cel mai eficient vehicul de luptă de pe glob.

Până la sosirea pe front a tancurilor americane Abrams, armata ucraineană va avea un atu important în operațiunile terestre din cadrul contraofensivei. Ucraina și Suedia au convenit să producă în comun un lot de 1.000 de vehicule CV-90. Anunţul a fost făcut pe Telegram de Hanna Maliar, adjuncta ministrului ucrainean al Apărării, relatează Ukrainska Pravda.

"Conceput și produs în Suedia, are tot ce trebuie să aibă vehiculele de luptă moderne, principalul său avantaj fiind grija pentru echipaj (trei oameni) și echipa de desant (până la opt persoane), întrucât niciun alt vehicul de luptă de infanterie nu are un asemenea nivel de protecție ca CV-90", a declarat ea.

Den 24 februari 2022 slår ryska robotar ner i Ukraina. Tio dagar efter krigsutbrottet är den första svenska leveransen...

Publicată de Försvarsmakten pe Joi, 8 iunie 2023

Maliar a precizat că armata ucraineană a primit mai multe CV-90 în vara acestui an, iar acestea acționează deja pe front, fiind observate mai întâi la Lîman.

ADVERTISING

"Într-una dintre lupte, un vehicul de luptă suedez a protejat unitățile de infanterie de atacurile tancurilor și a fost lovit de o dronă kamikaze Lantset rusească. Niciun membru al echipajului și al echipei de atac nu a fost rănit - au trecut în alt vehicul și au continuat misiunile de luptă. Dacă foloseau BMP-1 sau BMP-2 sovietice, niciunul n-ar mai fi fost viu, fiindcă de regulă nu există niciun blindaj pe aceste vehicule", a explicat Maliar.

Ea nu a oferit detalii despre numărul de vehicule suedeze livrate Ucrainei, însă, potrivit Military Today, Ucraina ar fi primit 50 de bucăți.

ADVERTISING

CV-90 are mijloace antitanc eficiente și un tun automat puternic de 40 mm, care poate lansa atacuri la o distanță de până la 3 km, cu o rază maximă de acțiune de peste 12 km. Tunul este o versiune îmbunătățită a unei arme antiaeriene dezvoltate la începutul anilor '50 și s-a dovedit un succes. Chiar și astăzi poate distruge aproape toate transportoarele și vehiculele de infanterie, dar reprezintă o amenințare și pentru tancuri mai vechi, precum T-55 și T-62, folosite în războiul din Ucraina, notează site-ul citat.

Vehiculul suedez are o carcasă de blindaj din oțel sudat și un design conceput pentru a reduce detecția radar și cu infraroșii. Aliajul include filtre absorbante pentru protejarea la scanarea termică și camerele cu infraroșii.

Denumite Stridsfordon 90 sau Vehicul de luptă 90, aceste mijloace de luptă au fost dezvoltate în Suedia la mijlocul anilor '80. Livrările au început în 1993. În prezent sunt folosite în Suedia (809 bucăți), Danemarca (45), Finlanda (102), Olanda (193), Norvegia (146) și Elveția (186).

ADVERTISING

Versiuni noi ale CV-90 continuă să apără. În 2020 existau 16 variante, modificate pentru a îndeplini diverse roluri. Cu echiparea corespunzătoare, vehiculul poate deveni și amfibie.

CV-90 are un motor diesel Scania DS14, de 550 cai putere. Autonomia maximă a primei serii era de numai 300 de kilometri, însă ultimele modele au o autonomie dublă.

Un mare avantaj al vehiculului suedez este șasiul revoluționar bazat pe tehnologii folosite în Formula 1, cu suspensie care se adaptează automat la teren. Acest lucru facilitează o mobilitate ridicată, iar inserțiile de cauciuc din șenile reduc semnificativ nivelul de zgomot produs în timpul deplasării.

"Soldații ucraineni spun că nu poți să auzi un CV-90 de la distanța de 200 de metri", a scris Maliar.

În august, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu premierul Suediei, Ulf Kristersson. Cei doi au convenit asupra locului în care vor fi produse vehiculele suedeze de infanterie CV-90 și au discutat despre o posibilă suplimentare a avioanelor suedeze de luptă Gripen care vor fi oferite Ucrainei.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇