CSM și ÎCCJ reacționează dur la declaraţiile Ralucăi Turcan despre sporurile de 85% din Justiţie: Total neadevărat!

CSM și ÎCCJ reacționează dur la declaraţiile Ralucăi Turcan despre sporurile de 85% din Justiţie: Total neadevărat!

Consiliul Superior al Magistraturii transmite, joi, că declaraţia ministrului Muncii potrivit căreia în sistemul de justiţie nivelul sporurilor reprezintă 85% din veniturile salariale este „total neadevărată”. La această declarație a reacționat și Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Consiliul Superior al Magistraturii a luat act cu indignare de declaraţia doamnei ministru al muncii şi protecţiei sociale, Raluca Turcan, în sensul că în sistemul de justiţie nivelul sporurilor reprezintă 85% din veniturile salariale. Această afirmaţie este total neadevărată„, arată reprezentanţii CSM, într-un comunicat de presă transmis joi.

Ei amintesc că, potrivit art.25 alin.1 din Legea cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, nr.153/2017, suma sporurilor acordate cumulat pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază.

ADVERTISING

"Subliniem că această prevedere legală este respectată cu stricteţe în cadrul întregului sistem judiciar. Astfel, spre exemplu, în luna ianuarie 2021 ponderea sporurilor din totalul salariilor la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii a fost de 23.83%", adaugă CSM.

Ministerul Public a anunțat ce sporuri iau procurorii: Suma nu poate fi mai mare de 30% din salariul de bază

Potrivit sursei citate, "alăturarea în aceeaşi declaraţie a drepturilor de care beneficiază două categorii profesionale, cu specific diferit al muncii, dar cu responsabilităţi enorme faţă de cetăţeni, nu face nimic altceva decât să adâncească în mod nepermis falii, fără a ţine seama de specificul fiecărei profesii".

"Din păcate, declaraţiile doamnei ministru al Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, se menţin în aceeaşi linie cu declaraţiile inadecvate ale domnului ministru al Justiţiei, Stelian Ion, cu privire la pensiile magistraţilor şi nu fac nimic altceva decât să acutizeze presiunea asupra judecătorilor şi procurorilor, de natură să încurajeze plecarea acestora din sistemul judiciar.

ADVERTISING

Aşa cum am mai arătat, consecinţele negative ale lipsei de personal vor fi resimţite de justiţiabili, deşi acestora ar trebui să li se garanteze dreptul la un proces echitabil, într-un termen optim şi previzibil, la cele mai înalte standarde. Consiliul respinge acest tip de atitudini, total neconstructive şi face apel la responsabilitate din partea reprezentanţilor puterii executive.

Principiul cooperării loiale presupune înainte de toate onestitate atât faţă de partenerii instituţionali, cât şi faţă de opinia publică, iar inducerea publicului în eroare, prin astfel de declaraţii publice, este cu adevărat regretabilă", transmit reprezentanţii CSM.

Ministrul Muncii vrea să elimine sporul de calculator şi pe cel de confidenţialitate

Reacția ÎCCJ

La rândul său, în același caz, reprezentanţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie precizează că, la nivelul ÎCCJ, suma sporurilor acordate cumulat pe total buget este de 28,64% din suma salariilor de bază/indemnizaţiilor de încadrare.

ADVERTISING

Conform ÎCCJ, în ceea ce priveşte judecătorii, magistraţii-asistenţi şi personalul auxiliar de specialitate (în principal, grefierii, grefierii informaticieni etc.), care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, totalul sporurilor aflate în plată este plafonat la 30% din salariul de bază/indemnizaţia de încadrare, în conformitate cu art.4,5 – Secţiunea I, Capitolul VIII, Anexa nr.5 din Legea-cadru nr.153/2017.

Despre sporurile bugetăreşti şi eliminarea lor

În ceea ce priveşte funcţionarii publici, personalul contractual şi şoferii (personalul conex) se află în plată un spor de 15% pentru condiţii de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, iar agenţii procedurali şi aprozii beneficiază de un cuantum total al sporurilor de până la 30%, cuantum menţinut la nivelul lunii decembrie 2018.

"La nivelul ÎCCJ, suma sporurilor, fără indemnizaţia de hrană, acordate cumulat pe total buget este de 28,64% din suma salariilor de bază/indemnizaţiilor de încadrare, restul până la 30% (1,36%) fiind reprezentat de totalul indemnizaţiilor de hrană acordate, în condiţiile legii, tuturor membrilor personalului", precizează reprezentanţii ICCJ.

”Informațiile ministrului sunt eronate”

Potrivit sursei citate, caracterul "totalmente eronat al informaţiilor vehiculate în spaţiul public de către ministrul muncii şi protecţiei sociale sub aceste aspecte demonstrează necesitatea ca reprezentanţii tuturor puterilor statului, în poziţionările publice legate de serviciul public al justiţiei, să se bazeze pe informaţii reale, verificate şi să adopte o poziţie de minim echilibru şi de cooperare loială cu autoritatea judecătorească".

"Toate indemnizaţiile şi salariile din cadrul autorităţii judecătoreşti sunt stabilite în baza legii, ale cărei dispoziţii sunt general disponibile, se reflectă în declaraţiile de avere ale judecătorilor, magistraţilor-asistenţi şi grefierilor, sunt publicate în condiţiile legii, neexistând niciun fel de elemente care să împiedice o documentare corectă şi completă pe această temă, astfel că asemenea erori nu pot fi considerate acceptabile", arată reprezentanţii ICCJ.

Turcan: Aş vrea să demontez un fake-news. Nimeni nu şi-a propus să desfiinţeze sporurile bugetarilor

Declarația ministrului

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a criticat în ultima vreme nivelul sporurilor.

„Per total cheltuieli salariale, în momentul de față nivelul sporurilor e de 13%, din analizele noastre, ceea ce nu ar fi neapărat foarte mult.

Însă sunt categorii ocupaționale pentru care nivelul sporurilor reprezintă 85%, ceea ce este foarte mult. Atunci, rolul nostru e să ne uităm la ce raportare se fac salariile în plată. Aceste sporuri există în primul rând în sistemul de sănătate și în sistemul de justiție. Acolo sunt regulă aceste sporuri de 85%.

De aceea, nu putem să le tratăm cu ușurință, pentru că vorbim de sporuri care completează veniturile celor din sistemul de sănătate, care acum au fost în prima linie a combaterii pandemiei”, a spus Turcan, la Antena3.

Turcan a anunţat că acest sporuri, ca şi altele, vor fi evaluate în viitoarea lege a salarizării.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇