Ministerul Public a anunțat ce sporuri iau procurorii: Suma nu poate fi mai mare de 30% din salariul de bază

Ministerul Public a anunțat ce sporuri iau procurorii: Suma nu poate fi mai mare de 30% din salariul de bază
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a transmis, joi, ce sporuri iau procurorii, dar și personalul auxiliar de specialitate.

Între altele, procurorii iau sporuri pentru risc, păstrarea confidențialității și condiții grele de muncă.

”Potrivit art. 4 și 5 din Anexa V, capitolul VIII din Legea nr. 153/2017, sporurile de care beneficiază procurorii și personalul auxiliar de specialitate sunt:

- spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat;

ADVERTISING

- spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică de până la 25% aplicat la salariul de bază;

- spor pentru păstrarea confidențialității de până la 5% aplicat la salariul de bază”, precizează Ministerul Public pe pagina de Facebook.

Despre sporurile bugetăreşti şi eliminarea lor

Sporuri de maximum 30%

În plus, sursa citată arată că suma sporurilor nu poate fi mai mare de 30% din suma salariilor de bază:

Totodată, art. 25 alin. (1) din aceeși lege prevede: ”Suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizaţiilor de încadrare şi a indemnizaţiilor lunare, după caz”.

Ministerul Public
ADVERTISING

Ca urmare a acestei prevederi, nu s-au acordat sporurile de maxim 45%:

În consecință, sporurile de maxim 45% prevăzute de Legea nr. 153/2017 nu au fost acordate, cuantumul sporului pentru risc şi suprasolicitare neuropsihică şi al sporului de confidenţialitate, precum și cuantumul sporului pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase, transformate în procente, reprezintă maxim 30% din indemnizația de încadrare, pentru procurori, personalul asimilat și personalul auxiliar de specialitate, fiind menținute la nivelul valoric din anul 2018 prin reglementări legale succesive.

Ministerul Public
ADVERTISING

În fine, PÎCCJ mai punctează că celelalte categorii de personal (funcționari publici, personal contractual, personal conex) beneficiază de un sigur cuantum pentru condiții de muncă periculoase, adică maxim 15% din salariul de bază.

Precizări privind cuantumul sporurilor aplicate angajaților din cadrul Ministerului PublicCa urmare a interesului...

Posted by Ministerul Public on Thursday, February 18, 2021

Citește și:

A.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇