Tudor Chirilă: E mizerabilă încercarea PSD de a transfera responsabilitatea cazului Balș în contul lui Voiculescu, în timp ce Streinu Cercel dansează cu lupii

Tudor Chirilă: E mizerabilă încercarea PSD de a transfera responsabilitatea cazului Balș în contul lui Voiculescu, în timp ce Streinu Cercel dansează cu lupii

Tudor Chirilă a criticat faptul că PSD aruncă responsabilitatea cazului incendiului de la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş.

„E mizerabilă, dar nu surprinzătoare, încercarea PSD de a transfera responsabilitatea cazului Balș în contul ministrului Vlad Voiculescu care are vreo 50 de zile de la numire, în timp ce Streinu Cercel dansează cu lupii din PSD de mult timp și și-a făcut feudă din spitalul ăsta timp de peste 20 de ani (cum de nu există limită în funcția asta la două mandate, de exemplu?).

Acum ceva vreme spuneam că diferența dintre noi și Occident e că noi mergem la doctor, iar ei merg la spital. Noi nu avem încredere în instituție, cum au ei, ci în niște guru medicali de a căror ascensiune nu știm mai nimic", a scris Chirilă pe Facebook.

ADVERTISING

El a punctat că la „Colectiv lumea nu a ieșit în stradă imediat și nu a ieșit în stradă doar pentru că au murit oameni într-o tragedie fără precedent în istoria concertelor sau cluburilor din România.

Nu, oamenii (printre care m-am aflat și eu) au ieșit în stradă când s-au confruntat cu minciuna autorităților din România, când au văzut rețelistica corupției care a redus măsurile de prevenție și siguranță la niște bife pe hârtie, fără ecou în viața reală".

Artistul a punctat că protestele au avut loc pentru că Nicolae „Bănicioiu, secondat de medicul Arafat și de ministrul de interne Oprea, a dat asigurări că cei care erau în stare foarte gravă și care ar mai fi avut șanse dacă ar fi fost transportați la timp în Occident, vor avea parte de același tratament în România ca afară.

Asta a fost marea minciună care a scos oamenii în stradă împotriva unui sistem corupt și care au cerut demisia guvernului Ponta, dar care protestau pentru ceva mult mai profund: stoparea iresponsabilității celor care ocupă funcții publice, stoparea incompetenței generalizate de sistemul instituțional bugetar. Indignarea a fost capacul care a scos lumea în stradă”.

ADVERTISING

Chirilă a menționat că lucrurile nu sunt la fel acum tocmai pentru că acum nu se merge pe ideea "avem de toate".

În cazurile Neamț și Balș se poate vorbi despre același tip de iresponsabilitate, incompetență, corupție în formă continuată care au condus și la incendiul de la COLECTIV, dar nu poți atribui autorităților încercarea de a băga rahatul sub preș cu mantra 'avem de toate', 'au parte aici de același tratament'”, a continuat el.

Cum l-a cunoscut Chirilă pe Voiculescu

Chirilă a povestit și cum la un moment dat a colaborat cu Vlad Voiculescu pentru rețeaua citostaticelor.

„După ce a devenit politician legăturile noastre s-au rărit. Dar îmi amintesc că după ce a fost numit ministru al Sănătății în Guvernul Cioloș unul din lucrurile pe care a încercat să le facă a fost să democratizeze concursurile pentru managerii de spitale, astfel încât ele să nu mai fie locul de joacă al politicienilor și prietenilor lor.

ADVERTISING

Primul lucru pe care l-a făcut PSD ul când s-a întors înapoi la putere a fost să anuleze măsurile lui Voiculescu legate de aceste concursuri. Presa vremii consemnează cele scrise mai sus. În condițiile astea să încerci să-l scoți responsabil pentru tragedia de la Balș e mult, foarte mult, e mizerabil", a notat artistul.

Chirilă: Sper ca băiatul entuziast, bun la suflet și idealist să reușească să câștige lupta cu politicianul care devine

El a precizat că o să îi ofere credit lui Vlad Voiculescu, „care a preluat mandatul de ministru în poate cea mai grea perioadă a sănătății din România: un sistem sanitar în prag de colaps dublat de o pandemie. Sper ca băiatul entuziast, bun la suflet și idealist să reușească să câștige lupta cu politicianul care devine”.

„Politicienii nu se vor schimba ușor. Dimpotrivă, vor încerca să găsească drumuri mai sigure pentru rezultatele pe care le obțineau ușor în anii trecuți. Iar sistemul lucrează pentru ei. Dar să nu uităm că asta nu s-ar putea întâmpla fără concursul larg al populației. PSD și PNL au mentalități similare care justifică adesea sloganul PSD și PNL aceeași mizerie. Totuși nu te poți preface că nu există un Bolojan la Oradea, de exemplu.

E o nuanță. USR-PLUS au fost scutiți de comparația asta până să intre la guvernare, iar după ce au intrat au mai dat apă la moară scepticilor pentru că par să mai uite că lumea nu i-a votat ca să ajungă un partid politic, ci ca să rămână mișcarea aia care a generat fără penali în funcții publice și care să se ghideze după acel cod etic.

Cu toate astea ar fi nedrept să pui semnul egal între ei și PSD și să nu le recunoști meritele, cel puțin în activitatea lor parlamentară când Dragnea își făcea din România curtea din spatele casei”, a mai spus Tudor Chirilă.

Totuși, spune artistul, „e un moment bun ca Voiculescu și USR PLUS să înțeleagă acum, uitându-se la tot ce se întâmplă, că e mai important să fii mai mult tehnocrat decât politician la ministerul sănătății și nu numai”.

”Trebuie să se comporte mai degrabă și să acționeze ca un tehnocrat și nu ca un politician care riscă să învețe arta compromisului într-o țară care a făcut din compromis filosofie. Și, da, știu foarte bine că într-un minister cel mai insignifiant personaj poate fi însuși ministrul.

Na, joac-o pe asta! Și explică-ți încă o dată ascensiunea tuturor celor care au făcut posibilă falimentarea sistemului nostru instituțional prin faptul că o dată 'numiți' în ministere au devenit inamovibili, 'indispensabili'. La fel cum inamovibili au devenit managerii de spitale lipsiți de competențe manageriale, cum este, de fapt, cazul Balș”.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

A.G.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇