Trei asociații de magistrați cer reforme reale și rapide în justiție: În caz contrar, independența magistraturii va fi distrusă iremediabil

Trei asociații de magistrați cer reforme reale și rapide în justiție: În caz contrar, independența magistraturii va fi distrusă iremediabil

Trei asociații de magistrați cer reforme reale și rapide în justiție. În caz contrar, afirmă ele, independența magistraturii române va fi distrusă iremediabil.

Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție aduc în discuție ultimul raport MCV.

Astfel, subliniază magistrații, acesta confirmă că hotărârea Curții de Justiție din 18 mai 2021 oferă un cadru clar și o direcție clară în ceea ce privește reformele în curs în vederea îndeplinirii în mod satisfăcător a obiectivelor de referință ale MCV, cu respectarea deplină a statului de drept și a dreptului UE în general.

ADVERTISING

Comisia Europeană a sugerat că ”este esențial ca hotărârea să se reflecte în mod corespunzător în noua legislație care urmează să fie adoptată”, afirmă magistrații.

Totodată, cele trei asociații precizează că nerespectarea unei hotărâri pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene poate determina Curtea să impună sancțiuni financiare, sub forma unei sume forfetare și/sau a unei plăți zilnice.

Magistrații mai afirmă că, în cadrul deschis de hotărârea CJUE din 18 mai 2021, Guvernul României și Parlamentul trebuie să promoveze, respectiv să adopte imediat toate modificările legislative ce rezultă din rapoartele MCV.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Consiliul Superior al Magistraturii are obligația de a garanta în mod real independența justiției și de a nu mai permite hărțuirea abuzivă a magistraților incomozi, mai spun ei.

În acest context, cele trei asociații precizează că cel puțin 10 reforme sunt necesare urgent. Vezi AICI care sunt acestea.

Citește mai multe despre raportul MCV:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇