Teodor Mărieș, despre Dosarul 10 August: Marea problemă este la Secția Parchetelor Militare. Cine o manipulează, politic și militar?

Teodor Mărieș, despre Dosarul 10 August: Marea problemă este la Secția Parchetelor Militare. Cine o manipulează, politic și militar?

Astăzi se împlinesc 3 ani de la mitingul Diasporei, soldat cu victime, și vinovații nu au fost încă pedepsiți. ”Marea problemă este la Secția Parchetelor Militare, acolo unde s-au făcut praf și Dosarul Revoluției, și Dosarul 13-15 iunie. Aici e marea problemă: Ce se întâmplă cu acea secție, cine o manipulează, politic și militar?”, spune Teodor Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie.

În opinia acestuia, ceea ce s-a întâmplat la 10 august 2018 a fost ”o reprimare a unei manifestații politice, pașnice, de către forțele de represiune ale statului, la comanda politică a PSD”.

Pentru că dosarul trenează, mai multe asociații civice organizează în această seară un protest în Piața Victoriei, de la ora 19 și solicită ”procurorului general să delege o echipă de procurori militari care să se ocupe doar de anchetarea dosarului 10 August", iar ”procurorilor să comunice public periodic stadiul anchetei şi actele de urmărire penală efectuate în dosar”.

Tot azi, la ora 16, asociațiile din cadrul Platformei EuroCivica organizează o adunare publică autorizată în fața Parchetului General și solicită o întâlnire cu conducerea instituției, scopul principal fiind ”cercetarea și finalizarea în regim de urgență a dosarului numit generic ’10 august’”.

”Avem semnal că vom fi primiți la discuții, în jurul orei 16:15, de prim-adjunct sau de procurorul general, adică la nivelul conducerii Parchetului”, ne-a declarat Teodor Mărieș.

ADVERTISING

Întrebat ce poate face Parchetul General, câtă vreme procurorul de caz este stăpân pe dosar, Teodor Mărieș a admis că ”Justiția trebuie să meargă înainte, iar procurorul general nu poate fi tras la răspundere, pentru că procurorii de caz sunt cei care trebuiau să finalizeze dosarele”.

teodor-maries
Foto: Facebook / RezistențaTV

”Numai că procurorii de caz sunt în Parchetul General. Și, în primul și în primul rând, e vorba despre secția Parchetelor Militare. Am ajuns la trei ani cu dosarul într-o fază de stagnare, nici nu știu cum să îi spun altfel, pentru că nici în acest moment nu pare să se facă anchetă. Principalul vinovat este Secția Parchetelor Militare, ea a avut dosarul de la început”, a declarat pentru Spotmedia.ro președintele Asociației 21 Decembrie.

Epopeea dosarului 10 august, după tipar cunoscut

Invitat să amintească traseul parcurs de dosar în acest caz, Teodor Mărieș ne-a povestit următoarele:

”A pornit prost din start, încă din ziua de 11 august, eu spunând la momentul respectiv că nu are ce căuta la unitatea teritorială București, pentru că acesta este un dosar care ține de Secția Parchetelor Militare, fiind implicați militari, civili, la vârful statului și respectiv al structurilor de forță.

ADVERTISING

După aproximativ o săptămână-10 zile, au luat dosarul la Secția Parchetelor Militare.

Un an de zile s-au făcut că lucrează în el.

În 2019, DIICOT a solicitat o informare legată de ceea ce este în dosar. Nicidecum DIICOT nu a cerut dosarul, l-au cerut pur și simplu pentru informare. Secția Parchetelor Militare, condusă la acea vreme de Gheorghe Cosneanu, a profitat de această solicitare și efectiv a scăpat de el, disjungându-l și trimițându-l spre DIICOT, repet, fără să fie cerut (există o declarație a lui Felix Bănilă, șeful DIICOT la momentul respectiv, care spune foarte clar: ’Noi nu am cerut acest dosar decât pentru a verifica unele aspecte, nu pentru anchetă’).

După care urmează o batjocură, aș spune eu, din partea procurorului de caz de la DIICOT – Doru Stoica. El îl ține aproape un an de zile, îl conexează cu dosarul așa-zisei lovituri de stat pe care îl aveau ca urmare a solicitării jandarmilor și, cred că și al unora din PSD, dacă nu mă înșel.

Și, în final, se întâmplă ce se întâmplă – scoaterea de sub urmărirea penală a jandarmilor, dosarul se clasează, se trimite la Tribunalul București. Au fost scoși de sub urmărire și capii Jandarmeriei - Cocoș, Sindile și ceilalți.

ADVERTISING

Erau două dosare separate, nu aveau nicio treabă! Și nu l-a cerut DIICOT!

E adevărat că, după ce l-a primit, în loc să îl restituie la Secția Parchetelor Militare, procurorul Doru Stoica a profitat de această conjunctură și, la comandă (nu știm de care, politică sau militară – părerea mea e că ambele), i-a scos de sub urmărire pe jandarmi și a clasat dosarul cu ’lovitura de stat’.

Dar Secția Parchetelor Militare e vinovată. Ea a avut permanent o urmă a dosarului în anchetă la ICCJ și nu a făcut nimic”.

Ce se întâmplă acum?

Întrebat dacă știe ce se mai întâmplă acum cu ancheta, Teodor Mărieș ne-a răspuns: ”Acum se stă pe loc. O parte e la instanță și o parte e la Secția Parchetelor Militare, unde stagnează”.

În context, Teodor Mărieș a făcut o paralelă cu ancheta derulată în SUA după asaltul de la Capitoliu, unde după doar câteva luni, unii dintre vinovați au fost deja condamnați.

Condamnați! Nu finalizat dosarul

10 august a fost un protest politic, la care au participat peste 100.000 de oameni. S-a strigat Jos Guvernul! Jos conducerea PSD!

Nu au fost acolo sindicate, nu au existat revendicări ale unor asociații civice, de exemplu. Nu! Era ’Jos structura de putere a PSD!’ care, în opinia participanților la manifestație, încerca să deturneze, să dea jos de pe șină statul de drept în România, Justiția.

Reacția (planificarea de la Scroviștea, organizarea măcelului care a început încă de după-masa lui 10 august și a continuat noaptea, până pe la 2-3 dimineața) duce la o cu totul altă încadrare decât neglijență în serviciu, abuz în serviciu etc.

Este o reprimare a unei manifestații politice, pașnice, de către forțele de represiune ale statului, la comanda politică a PSD. Încadrarea corectă trebuie să o dea niște juriști inteligenți, care nu știu doar Dreptul românesc, ci cunosc și noțiuni de Drept internațional”, ne-a mai declarat acesta.

Protagoniștii cu funcții sunt bine, sănătoși?

Cât despre protagoniștii acelui moment din istoria recentă a României, știm că unii membri ai Guvernului au ieșit din lumina reflectoarelor, fostul premier Viorica Dăncilă a ajuns consilier la BNR, iar o parte dintre capii Jandarmeriei și dintre anchetatori au ieșit la pensie.

”Nu doar șeful DIICOT, Georgiana Hosu, a ieșit la pensie, ci și Gheorghe Coșneanu, șeful Parchetelor Militare. Încă o dată: Ne întoarcem la bază, unde s-a aflat și se află dosarul. Iar instanțele au spus ”Luați-l și instrumentați-l!”. La DIICOT a fost doar o chestiune intermediară (sigur, cu vinovățiile lor, ale lui Țuluș si Hosu). Dar marea problemă este la Secția Parchetelor Militare, acolo unde s-au făcut praf și Dosarul Revoluției, și Dosarul 13-15 iunie.

Cumva sunt aceiași procurori, care au primit retur și aceste dosare, recent? Sunt aceiași procurori. Aici e marea problemă: Ce se întâmplă cu acea secție, cine o manipulează, politic și militar?”, ne-a mai spus Teodor Mărieș.

Așteptări de la conducerea Parchetului General?

Întrebat ce așteptări are de la dialogul care va fi purtat în acceastă seară, cu conducerea Parchetului General, președintele Asociației 21 Decembrie ne-a răspuns tranșant: ”Nu e vorba de o așteptare de moment, e o chestiune de luptă, care se prelungește și pe acest dosar (…)”

”Și cu Dosarul 10 August se încearcă tergiversarea. Și se și reușeste. Totuși, trei ani?! Este nepermis. În America, după câteva luni deja s-au dat condamnări.

La noi nici măcar nu este finalizat dosarul. Nu e vorba despre așteptări, e vorba despre a te lupta cu ei ca să se facă acest dosar. Cine are așteptări și nu face nimic, să nu le mai aibă. Cine acționează, sigur că se poate aștepta și la lucruri bune”, a conchis acesta.

Citește mai multe despre:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇