Ordonanța de redeschidere a Dosarului 10 August a ajuns în instanță. Ea a fost înaintată judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului București după ce Vlad Gheorghe, una dintre victimele jandarmilor, a făcut plângere la DIICOT impotriva clasării.
Informația a fost publicată pe Facebook de Vlad Gheorghe, în prezent europarlamentar USR-PLUS.
”DOSARUL #10August ESTE DIN NOU ÎN INSTANȚĂ!
Mi-a răspuns DIICOT la plângerea formulată de mine împotriva clasării dosarului și se pare că ordonanța de redeschidere a dosarului #10August a fost deja înaintată judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului București, fiind înregistrat dosarul nr. 11327/31021”, a scris pe Facebook Vlad Gheorghe.
De profesie jurist, acesta îi menționează pe cei pentru care aceasta ”nu e o veste bună”, pentru că dosarul îi vizează direct, adică foștii șefi ai Jandarmeriei și fostul prefect:
- ”CAZAN LAURENTIU VALENTIN - abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă, la fals intelectual, la uz de fals
- CUCOȘ GHEORGHE SEBASTIAN și SINDILE IONUȚ-CĂTĂLIN - complicitate la abuz în serviciu și la participație improprie la purtare abuzivă
- SPERANTA CLISERU - fals intelectual și favorizarea făptuitorului”
„Nu e veste bună nici pentru cei care-au dat ordinele (da, Carmen Dan și Liviu Dragnea, despre voi e vorba) și nici pentru cei care-au dat efectiv cu bastoane, gaze și grenade împotriva cetățenilor pașnici - continuă cercetarea in rem și presimt că vor urma niște descoperiri interesante. Și niște puneri sub acuzare”, s-a arătat încrezător Vlad Gheorghe.
Dosarul 10 August a fost închis definitiv la începutul lunii martie, de judecătorul Daria Isabela Miheț de la Tribunalul București. Decizia a stârnit un val de revoltă și chiar proteste la București, Cluj sau Iași.
Au reacționat politicieni, printre care premierul Florin Cîțu și ministrul Stelian Ion, dar mai ales organizațiile civice, indignate de răspunsul primit acum din partea Justiției pe care au susținut-o de sute de ori în stradă, în ultimii ani ai regimului Dragnea.
Într-un interviu acordat atunci SpotMedia.ro, Vlad Gheorghe, unul dintre tinerii bătuți de jandarmi în Piața Victoriei deși avea mâinile ridicate (foto), nu excludea influența politicului și spunea că dacă șefii Jandarmeriei ar fi aduși în fața justiției cu adevărat, riscând pedepse de 8-10 ani, ar fi dispuși să vorbească, iar ”interesul suprem este ca ei să fie ținuți la adăpost, să nu poată spune cu cine s-au coordonat din zona politică”.
În luna aprilie, Curtea de Apel București a admis plângerea penală a unui participant la protestele din 10 august cu privire la clasarea dosarului și a decis retrimiterea cauzei la procuror în vederea completării urmăririi penale față de mai mulți șefi ai Jandarmeriei.
Conform soluției publicate pe portalul instanțelor de judecată, plângerea a fost formulată de Ioan Crăciuneanu, iar cei pentru care s-a continuat urmărirea penală sunt Laurențiu Cazan, Mihai Chirică, Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile.
Află mai multe despre Dosarul 10 august:
C.B.