Tensiunea crește în Republica Moldova: Pro-rușii au făcut miting la Chișinău împotriva Guvernului, s-a scandat "Jos, Maia Sandu!" (Foto&Video)

Tensiunea crește în Republica Moldova: Pro-rușii au făcut miting la Chișinău împotriva Guvernului, s-a scandat "Jos, Maia Sandu!" (Foto&Video)

Mii de membri și simpatizanți ai „Mișcării Pentru Popor” au organizat la Chișinău o manifestaţie împotriva Guvernului. Oamenii aduși la miting au scandat „Noi suntem Moldova!”, „Jos, Maia Sandu!”.

În zona Stăuceni, la intrarea în Chişinău, au avut loc confruntări sporadice între protestatari şi forţele de ordine. De asemenea, unei femei i s-a făcut rău în timp ce protesta în centrul Chişinăului.

Participanții la mitingul antiguvernamental au cerut Executivului "achitarea facturilor populației" și au scandat "Noi suntem Moldova!" și "Jos, Maia Sandu!", relatează Ziarul de Gardă.

La protest au venit și membri și susținători ai Partidului "Șor", care face parte din "Mișcarea Pentru Popor" și reprezintă populația rusofonă din Republica Moldova. Aceștia au blocat bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, în ciuda apelurilor polițiștilor de a elibera artera.

"Ne deplasăm spre Primăria municipiului Chișinău. Ne întâlnim acolo cu ceilalți cetățeni și mergem la Guvern să cerem clar când ei o să achite tuturor cetățenilor facturile", a declarat deputata Partidului "Șor" Marina Tauber, cercetată penal pentru finanțarea ilegală a partidului.

Partidul Șor a organizat și duminică, 19 februarie, un miting împotriva Guvernului la care au participat câteva mii de oameni. Deși motivul oficial al acțiunii era solicitarea de achitare a integrală a facturilor, participanții au venit cu mai multe cereri, atât de ordin social-economic, cât și politice. Potrivit publicației citate, oamenii au scandat "Pensii mai bune"; "Să trăim bine cu Rusia"; "Jos Maia Sandu"; "Prim-ministru să fie Ilan Șor"; "Vreau să fiu moldovean, nu român".

„Să trăim bine cu Rusia | Jos Maia Sandu | Șor - premier”. Solicitările protestatarilor lui Șor

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat recent că Rusia intenționează să folosească sabotori străini pentru a destabiliza conducerea țării sale, a opri aderarea acesteia la Uniunea Europeană și a o folosi în războiul împotriva Ucrainei.

ADVERTISING

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat anterior că țara sa a descoperit un plan rusesc "pentru distrugerea Moldovei". Câteva zile mai târziu, Guvernul Republicii Moldova a demisionat.

Moldova a expulzat luni doi cetățeni străini care au adunat informații despre clădirile guvernamentale și infrastructura critică, pentru o rețea conspirativă. Aceștia erau antrenați în activități de culegere de date și informații pentru punerea în aplicare a unui plan de destabilizare a situației interne din țară, "cu provocarea schimbării prin violență a orânduirii constituționale a Republicii Moldova".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Acțiunea a survenit la mai puțin de o săptămână după ce autoritățile de la Chișinău au depistat o rețea de spionaj formată din moldoveni care primeau bani de la o ţară străină pentru a răsturna conducerea de la Chişinău. Ei acţionau încă din 2020, iar în acest interval “au incitat la ură și au recrutat participanți la proteste violente".

Pe fondul situației tensionate din Republica Moldova, compania aeriană Wizz Air a anunţat luni că suspendă toate zborurile către și dinspre Chișinău din cauza riscului de securitate

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇