SUA au planuri dacă Putin va folosi arme nucleare sau va invada Moldova

SUA au planuri dacă Putin va folosi arme nucleare sau va invada Moldova

O echipă specială creată la câteva zile după începerea războiului din Ucraina, coordonată personal de Jake Sullivan, consilierul pentru Securitate Națională al președintelui SUA, a pus la punct planurile americanilor în cazul în care Rusia folosește arme atomice sau chimice în Ucraina ori dacă invadează Republica Moldova sau Georgia.

Este vorba despre o echipă numită Tiger Team, care îi prezintă lui Biden opțiunile pe care le are la dispoziție, dezvăluie The New York Times. Pe baza acestor informații au fost luate deciziile de până acum privind trimiterea de trupe în Europa de Est, înarmarea Ucrainei sau poziția lui Joe Biden în cadrul NATO.

ADVERTISING

Cele mai noi concluzii și planuri ale Tiger Team ar fi urmat să fie prezentate de președintele Joe Biden la summitul extraordinar NATO de la Bruxelles, de joi.

Echipa coordonată de Jake Sullivan are și dificila sarcină de a-i recomanda lui Joe Biden care este „linia roșie” după care NATO poate răspunde militar Rusiei. Președintele SUA a spus de mai multe ori că nu vrea să intre în conflict direct cu Putin, pentru a evita cel de-Al Treilea Război Mondial, însă utilizarea de arme chimice sau nucleare în Ucraina ar putea să schimbe lucrurile.

ADVERTISING

În paralel, la Wasghington funcționează și o altă echipă specială, a cărei sarcină este să descopere cum pot SUA să profite mai bine de pe urma acestei greșeli strategice enorme făcute de Putin, așa cum este văzută acolo invadarea Ucrainei.

Război în Ucraina, Ziua 29 - Vezi desfășurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇