Lia Savonea a condamnat cu suspendare un abuzator de copii și acum vrea să ajungă la Înalta Curte - UPDATE

Lia Savonea a condamnat cu suspendare un abuzator de copii și acum vrea să ajungă la Înalta Curte - <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>

Deputatul USR şi fost ministru al Justiţiei Stelian Ion a descoperit că un judecător care a condamnat cu suspendare un abuzator de copii participă la concursul pentru promovare la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ulterior, s-a descoperit că judecătorul în cauză este Lia Savonea.

”Am fost șocat să observ zilele acestea cum un judecător de curte de apel, care-i găsește vină unei victime minore a unei infracțiuni sexuale, are îndrăzneala să participe la concursul pentru promovare la Înalta Curte de Casație și Justiție. Vă reamintesc că în perioada aceasta este în derulare procedura de promovare la ICCJ, iar dosarele de candidatură, sub protecția anonimatului, sunt publice”, a scris Stelian Ion pe Facebook.

ADVERTISING

Deputatul USR spune că este vorba despre cazul unui bărbat de 41 de ani, care și-a abuzat nepoata de 13 ani.

A primit 8 luni de închisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei. În apel, procurorul a cerut mai mult, dar judecătorul candidat pentru ICCJ a considerat că pedeapsa a fost corect individualizată în primă instanță.

Stelian Ion precizează că halucinantă este însă gândirea judecătorului: „Este adevărat că fapta pentru care inculpatul a fost condamnat prezintă o anumită gravitate şi urmare comiterii acesteia dezvoltarea psiho-socială a persoanei vătămate ar putea fi afectată în mod negativ, însă Curtea reţine, în egală măsură, împrejurarea că persoana vătămată nu a înţeles să iniţieze vreun demers împotriva comportamentului avut de inculpat, minora neaducând nici măcar la cunoştinţa părinţilor cele petrecute, fapta fiind relevată abia în urma sesizărilor formulate organelor de poliţie cu ocazia dispariţiei acesteia de la domiciliu din octombrie …………..când s-a mutat la locuinţa concubinului său, martorul W cu care intenţiona să se căsătorească.”

ADVERTISING

”Înțelegeți? Deci copila de 13 ani are și ea partea ei de vină că a fost abuzată de degeneratul ăla, care era și unchiul ei. De ce nu a chemat, domnule, poliția? De ce nu le-a spus nici măcar părinților?

Judecătorul acesta, care nu a înțeles nimic din trauma prin care a trecut acel copil, care nu a avut pic de empatie pentru victimă, vrea să promoveze acum la ICCJ, judecător suprem”, continuă Stelian Ion.

Deputatul spune că s-a uitat și pe celelalte hotărâri pe care acest candidat le-a depus, sub protecția anonimatului, vreo 30 la număr.

ADVERTISING

”Și am constatat foarte multe greșeli, de la greșeli gramaticale, până la încălcări flagrante ale procedurii penale, ale dreptului la apărare, în spețe cât se poate de simple.

Am depus în termen legal la CSM observații față de această candidatură, pentru că nu poți sta cu mâinile în sân atunci când vezi așa ceva și doar să comentezi de pe margine, sperând, poate naiv, că observațiile mele vor fi citite și cine are urechi de auzit va auzi”, conchide Stelian Ion.

Am fost șocat să observ zilele acestea cum un judecător de curte de apel, care-i găsește vină unei victime minore a unei...

Publicată de Stelian Ion pe Miercuri, 1 martie 2023

UPDATE - După ce hotărârea a provocat stupoare și „candidatul 1015" a fost identificat prin chiar elementele din raportul de evaluare (vicepreşedinte al Curţii de Apel 2011-2012, apoi preşedinte al Curţii de Apel 2012-2016), tot dosarul cu lucrări al Liei Savonea a fost retras de pe site, a remarcat Ioana Ene Dogioiu.

Editorialul său pe acest subiect îl puteți citi aici - Se închid cercuri în liniște și fără ca cineva să mai protesteze


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇