Se închid cercuri în liniște și fără ca cineva să mai protesteze

Se închid cercuri în liniște și fără ca cineva să mai protesteze

Lia Savonea se pregătește să dea de perete ușa ÎCCJ după un concurs de promovare la instanța supremă organizat cu grijă de pe vremea când era în CSM și care are din ce în ce mai mult aerul unei declarații de forță.

A obținut cel mai mare punctaj, cu elogii, la evaluarea hotărârilor judecătorești, în pofida faptului că într-una dintre ele a menținut doar 8 luni de închisoare cu suspendare pentru un bărbat care a întreținut acte sexuale cu nepoata lui de 13 ani, pe motiv că fata și-ar fi dat consimțământul.

„Este adevărat că fapta pentru care inculpatul a fost condamnat prezintă o anumită gravitate şi urmare comiterii acesteia dezvoltarea psiho-socială a persoanei vătămate ar putea fi afectată în mod negativ, însă Curtea, reţine, în egală măsură, împrejurarea că persoana vătămată nu a înţeles să iniţieze vreun demers împotriva comportamentului avut de inculpat, minora neaducând nici măcar la cunoştinţa părinţilor cele petrecute, fapta fiind relevată abia în urma sesizărilor formulate organelor de poliţie cu ocazia dispariţiei acesteia de la domiciliu din octombrie …………..când s-a mutat la locuinţa concubinului său, martorul W cu care intenţiona să se căsătorească”, a motivat dna Savonea menținerea pedepsei la minimul prevăzut de lege. 

ADVERTISING

Citește aici hotărârea

După ce hotărârea a provocat stupoare și „candidatul 1015" a fost identificat prin chiar elementele din raportul de evaluare (vicepreşedinte al Curţii de Apel 2011-2012, apoi preşedinte al Curţii de Apel 2012-2016), tot dosarul cu lucrări al dnei Savonea a fost retras de pe site. A stat suficient însă pentru a fi descărcat.

Urmează interviul pe care îl va susține în fața secției de judecători dominată copios de apropiații săi sau ai aliaților săi din fostul CSM. Cu excepția judecătoarei Milu, nu are cine să se opună promovării domniei sale la secția penală a ÎCCJ.

Și, odată ajunsă acolo, „eminența cenușie” a Justiției din ultimii 6 ani, când a condus CSM un an de jure și restul de facto, devine doar o chestiune de timp să preia controlul ÎCCJ chiar peste capul actualei președinte la al doilea mandat, Corina Corbu. Apoi peste doi ani, ca președinte al instanței pe care a populat-o deja la concursurile anterioare de promovare cu apropiații săi.

Ca președinte ÎCCJ ar fi din nou și membru de drept la CSM pentru două mandate, 6 ani în total, adică și în viitorul CSM.

Pas cu pas, mișcare cu mișcare, inclusiv prin amendamentele perfect țintite ale CSM care au mutilat Legile Justiției, dna Savonea și-a construit o putere imensă, probabil cea mai mare din sistemul judiciar care se pare nu numai că va continua, dar se va și amplifica.

Ce mai pâlpâia din DNA se va duce în curând când dl Marius Voineag, salvatorul lui Nicolae Ciucă, se va așeza în fruntea instituției. Propunerea a fost făcută de ministru, deși nu a întrunit voturile membrilor comisiei de interviu, dar, după cum spune ministrul Predoiu, de ce să absolutizăm interviul? Trebuie să ne uităm la „nivelul de exigență impus de funcție”.

Cum Secția de procurori a CSM este cu mult prea dominată de apropiații dlui Licu, puțin probabil să opună măcar rezistența pe care ar putea să o opună la candidatul cu jumătate de milion dar de botez. Procurorul care a decis deschiderea și a repartizat un dosar pentru o faptă prescrisă de 14 ani, dar în care au fost sigilate toate documentele privind doctoratul lui N. Ciucă. De unde imposibilitatea vreunei analize CNATCDU sau a Comisiei de Etică.   

Nici dl Voineag nu este străin de dna Savonea. Soția viitorului procuror șef DNA a fost ca racheta când dna Savonea era în CSM: transferuri, detașări, promovare.

Se închid cercuri în liniște și fără ca cineva să mai protesteze.

Da, este multă lehamite și multă oboseală. Există hotărâri care contrariază, chiar înfurie, care lezează simțul dreptății. Dar în multe cazuri ele sunt tocmai efectul unui alt tip de control asupra Justiției.

Nu cel cu scandal din vremea lui Dragnea, care a scos lumea în stradă. Ci prin pârghii chiar legale de putere care ajung până la ultimul magistrat a cărui independență este pulverizată.

E mult mai greu de înțeles, mai ales în condițiile tumultului cotidian, al asaltului de provocări. Deci mai pervers și mai eficient. Ocupă tot în tăcerea tulburată doar de convulsiile provocate de casele self-scan de la Auchan.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇