Selecția de procurori cu rezultat știut dinainte de a începe de la Ministerul Justiției. Nu mai bine desființați cu totul DNA?

Selecția de procurori cu rezultat știut dinainte de a începe de la Ministerul Justiției. Nu mai bine desființați cu totul DNA?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Aleșii asumați de ministrul Justiției pentru șefia PICCJ și DNA sunt doi procurori proveniți din DIICOT, parchetul cel mai apropiat, prin competența specifică, desigur, de SRI.

Un alt element comun este că ministrul Predoiu a ales acest tandem DIICOT în defavoarea șefilor de parchete pe care tot domnia sa îi alese în urmă cu 3 ani.

Dacă dl Predoiu nu le-a mai permis celor doi procurori șefi din ultimii 3 ani să mai aibă un mandat înseamnă că ei nu și-au făcut treaba, deci domnia sa a făcut alegeri proaste? Dacă e așa, nu trebuia să își asume acest lucru? Din comunicatul de rumeguș prin care a anunțat propunerile, nu am înțeles exact.

Dar să luam pe rând propunerile asumate de dl Predoiu.

Dl Alex Florența, propus pentru șefia PICCJ, are o carte de vizită bună, este apreciat în sistem, iar înlocuirea dnei Scutea nu e nicio pierdere. Domnia sa oricum a fost încălecată din prima clipă de Bogdan Licu, care a condus PICCJ chiar și după ce s-a mutat la CCR.

La DNA lucrurile stau cu totul altfel. Crin Bologa nu a avut un mandat perfect, dar are meritul de a fi stabilizat o instituție pe care a preluat-o ruine fumegânde din toate punctele de vedere.

ADVERTISING

De abia în al doilea mandat ar fi putut arăta ce poate face cu un DNA pe care în primul l-a readus în starea de funcționare. Cineva a vrut sa oprească asta, mai ales după ce DNA a reînceput să salte miniștri din scaun și a ajuns la Romarm?

Cu Crin Bologa ministrul Predoiu s-a pus într-o situație ridicolă: a ridicat MCV cu rapoartele laudative la adresa DNA, la bilanțul de acum câteva săptămâni a lăudat chiar domnia sa cu vorbe foarte calde rezultatele DNA. ”Bilanțul pozitiv al DNA pe anul 2022 este confirmat nu numai de rapoartele MCV și 'Stat de Drept', ci și de statistici.... DNA recâștigă treptat încrederea societății", spunea dl Predoiu pe 2 februarie. Pe 27 februarie a înlăturat șeful sub care DNA a obținut lăudatele rezultate.

Dl Predoiu nu mai e de acord cu sine însuși sau a primit rezultatul în plic și a prestat întocmai și la timp?

Sigur, oricând putea candida și putea fi ales la șefia DNA cineva mai bun decât dl Bologa, era foarte posibil și de dorit. Dar e greu de afirmat că e cazul acum.

Alegerea dlui Predoiu este procurorul Marius Voineag, cunoscut în sistem sub numele de Mache. La interviul de la Ministerul Justiției, dl Voineag a avut o prestație foarte slabă, de care au râs copios toți magistrații cu care am vorbit. Nu a reușit să răspundă la întrebarea simplă: de ce a scris proiectul, adică de ce candidează? Despre interviu am scris deja.

În consecință, potrivit informațiilor mele, cu o singura excepție, comisia de interviu l-a ales pe dl Bologa. Excepția a fost secretarul de stat din MJ Cătălin Șerban, fost judecător adus la conducerea Direcţia Legislaţie, Documentare şi Contencios din CSM în mandatul de președinte CSM al dnei Savonea și ajuns secretar general CSM în mandatul de președinte al dlui Mateescu. A fost numit secretar de stat în MJ de premierul Cîțu, în noiembrie 2021, după pensionare.

Rolul comisiei  de interviu este consultativ pentru ministru, în acest caz de-a dreptul inutil.

E de discutat cât de utilă a fost întreaga procedură a dlui Predoiu, pentru că, potrivit surselor multiple și convergente din sistem, dl Voineag se anunțase învingător încă înainte ca ea să înceapă.

L-am întrebat pe dl Voineag prin biroul de presă PICCJ dacă a făcut aceste afirmații, dar nu a răspuns. Surse din sistem spun că mai mulți procurori au renunțat la intenția de a candida pentru DNA, convinși că dl Voineag a câștigat deja.

2023-02-21-2-1

Mai mult, spun aceleași surse, dl Voineag se apucase să-și facă echipa de la DNA înainte să susțină interviul.

Dar nu sunt singurele aspecte interesate în privința dlui Voineag.

-Dl Voineag a fost până acum procuror șef adjunct al SUPC, secția din PICCJ care are competența anchetării corupției magistraților. Deși dl Voineag este preocupat de anticorupție, SUPC nu a găsit niciun procuror corupt de când a preluat compentența.

-Dl Voineag este cunoscut ca „pupilul lui Licu”. De altfel a fost adus la PICCJ, adjunct al SUPC, în 2021, când dl Licu era de jure prim adjunct al PG și de facto chiar procuror general.

Surse din PICCJ spun că, prin dl Voineag, Bogdan Licu conducea de facto SUPC peste capul dnei Scutea și al procurorului șef al secție, Denisa Cristodor.

De la dl Licu este posibil ca dl Voineag să fi învățat să aibă o relație apropiată cu ziariștii. Înțeleg că are obiceiul să iasă cu unii la o apă plată cu lămâie și la discuții despre vreme și fotbal, nu din dosare, desigur. Așa să se explice dezinteresul multora pentru profilul dlui Voineag sau entuziasmul altora pentru selectarea lui? (Marea problemă a sistemului a fost, înțeleg, judecătoarea Jderu, care urma să achite un mort, nu procurorul care ar fi blocat, practic, verificarea plagiatului premierului).

-Surse din sistem susțin că în momentul deschiderii dosarului penal al plagiatului dlui Ciucă la SUPC din PICCJ, în cadrul căruia au fost confiscate toate documentele oficiale și orice altă verificare academică a devenit imposibilă, la conducerea efectivă a SUPC s-ar fi aflat dl Voineag, dna Cristodor fiind plecată un seminar.

Am cerut miercuri, 22 feb 2023, PICCJ să confirme sau să infirme această informație, însă nu am primit decât un număr de înregistrare a solicitării. Răspunsul ar trebui să fie semnat de procurorul general interimar, dna Militaru, o altă pupilă a dlui Licu.

mail-piccj

-Dl Voineag a încasat la un botez, potrivit declarației de avere pentru 2021, când deja era adjunct al SUPC, jumătate de milion de lei, 100 de mii de euro.

- Soția dlui Voineag a cunoscut o traiectorie profesională spectaculoasă în ultimii ani. În 2019, în mandatul de președinte CSM al Liei Savonea, după numai 3 de când a devenit judecătoare definitivă, dna Voineag a fost detașată la CSM de la Judecătoria Buftea

La finalul mandatului fostului CSM, dna Voineag a fost transferată la Judecătoria Sectorului 3 și redetașată pentru alți 3 ani la CSM și a luat un concurs de promovare pe loc la gradul de tribunal, despre care presa a scris că ar fi fost cu dedicație pentru fidelii fostului CSM, să-i spunem generic "epoca Savonea". Dna Voineag a obținut gradul de tribunal.

Documentându-l pe dl Voineag am descoperit că domnia este din Galați. Absolut întâmplător de acolo e și prim-adjunctul SRI, dl Răzvan Ionescu. Amândoi au acolo proprietăți trecute în declarațiile de avere.

Este pentru prima dată când șef DNA este propus un procuror DIICOT, deci fără specializare în domeniul corupției, fără a avea o calificare manageriala care să compenseze acest lucru, cum a fost în cazul dnei Kovesi.

Fostul ministru Tudorel Toader a salutat la Antena3 propunerile făcute de ministrul Predoiu.

Ele au plecat spre Secția de procurori a CSM, care trebuie să dea un aviz. Rămâne de văzut dacă, de-abia intrați în mandatul de 6 ani, procurorii din CSM vor înghiți propunerea pentru DNA a dlui Predoiu, dl Voineag din DIICOT și de la Galați.

Dacă avizul va fi negativ, dl ministru îl va reaudia pe dl Voineag și va fi obligat să decidă dacă își regăsește demnitatea profesională sau capitulează definitiv.

Despre dl Iohannis care va lua decizia finală nu mai e nimic de zis. Domnia sa a demis-o pe LCK prin purtătorul de cuvânt. De atunci nu a mai fost nimic de spus. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇