Mai multe organizații îl critică dur pe ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, afirmând că a dat „pe surse” ca sigură achitarea unui cetățean într-un proces în care judecătorii nu au deliberat și pronunțat oficial decizia.
Acestea subliniază că Predoiu a transmis întregii țări faptul că ministrul Justiției, un om politic, are acces privilegiat la deciziile instanțelor înainte ca acestea să fie pronunțate.
”A fost o eroare, a revenit a doua zi ministrul, cu un comunicat de scuze. Desigur, oameni suntem și facem erori, dar în cazul ministrului eroarea nu este aceea că nu a verificat informația înainte de a o da mai departe public, ci că a avut acces la ea, deși n-ar fi trebuit.
Faptul că o sentință judecătorească poate fi cunoscută „pe surse” înainte de pronunțare era până acum doar o bănuială, judecând după numeroșii fugari celebri ai nației, care au ales calea exilului exact înainte de a fi condamnați definitiv la închisoare.
Dar când însuși ministrul Justiției recunoaște public asta, se cuvine ca ministrul și o seamă de instituții cu rol de control și garantare a independenței Justiției să răspundă la câteva întrebări esențiale”, se arată într-un comunicat transmis SpotMedia.ro de APADOR-CH.
Organizațiile au transmis și câte 3 întrebări pentru ministrul Justiției și pentru președintele CSM.
”Așadar, domnule ministru Predoiu:
- Care sunt sursele neoficiale care v-au transmis informația că Dan Hosu a fost achitat?
- Care este mecanismul legal prin care un ministru al Justiției poate avea acces la deciziile și sentințele instanțelor înainte de deliberare și pronunțare?
- Câți alți membri ai guvernului sau ai partidului din care faceți parte beneficiază de același gen de informații din surse neoficiale?
Domnule Daniel Grădinaru, președinte al CSM:
- Este legal ca decizia unei instanțe să fie cunoscută înainte de pronunțare de către un membru al guvernului?
- Considerați că declarația ministrului Justiției afectează independența justiției și buna desfășurare a actului de justiție?
- Ce măsuri veți lua pentru a investiga cum au ajuns aceste informații în posesia ministrului Justiției?”, au transmis organizațiile.
Acestea consideră că ”societatea are dreptul să pună aceste întrebări și să primească răspuns la ele, câtă vreme autoritățile statului, de la președinte, prim-ministru până la ministrul Justiției afirmă cu fiecare ocazie că trăim într-un stat de drept, în care principiul legii primează, justiția este independentă și nu judecă în funcție de interese politice, de partid sau de grup”.