Alex Florin Florenţa este propunerea Ministerului Justiției pentru funcția de procuror general, iar Marius Ionuț Voineag pentru funcţia de procuror-şef al DNA.
Ministerul precizează într-un comunicat că în analiza candidaturilor și formularea propunerilor au fost luate în considerare „multiple date și documente aflate la dosarul fiecărei candidaturi, precum și calitățile și cunoștințele demonstrate în fiecare interviu, pe baza unor criterii combinate care țin atât de cariera, experiența, expertiza, calitățile și caracteristicile profesionale, manageriale și psihologice personale ale candidaților, nevoile de perspectivă ale instituțiilor pentru care s-a candidat, precum și proiecțiile de funcționare eficientă a acestora în cadrul Ministerului Public”.
Propunerile motivate ale ministrului Justiţiei vor fi înaintate Secţiei pentru procurori a CSM, în vederea emiterii avizului consultativ motivat al acesteia.
La proba interviului pentru funcţia de procuror general au participat actualul şef al Parchetului General, Gabriela Scutea, şi Alex Florin Florenţa, de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
Pentru funcţia de procuror-şef al DNA au participat la interviu actualul şef al Direcţiei, Crin Bologa, şi Marius Ionuţ Voineag, ce provine, ca și Florența, tot de la DIICOT.
În cadrul interviului, fostul procuror șef Crin Bologa a reluat în linii mari datele din bilanțul pe 2022 și a prezentat un proiect de relansare, după reconstrucția unei instituții pe care a reușit să o stabilizeze după atacurile sălbatice ale politicului și CCR.
După cum remarca Ioana Ene Dogioiu săptămâna trecută, la Marius Ionuț Voineag, „poate cel mai edificator a fost finalul interviului, mai precis întrebarea psihologului din comisie despre resortul intern, motivul, nevoia care l-au împins să scrie proiectul. În ce constă, până la urmă, nevoia de schimbare la DNA, cât timp în același proiect dl Voineag scrie și ce vrea să facă, și de ce nu poate să facă ce ar vrea? Dl Voineag nu a fost în stare să dea un răspuns coerent (minutul 1:20:21)”.
- Citiți mai multe despre interviurile susținute de cei doi în articolul de opinie scrie de Ioana Ene Dogioiu - "Mache" pentru DNA, habarnist sau mincinos? Interviul rușinos al candidatului care nu poate explica de ce candidează
- Citește și Lupta pentru parchete și încercarea de capturare a DNA. Cine și cum vrea să pună mâna pe anticorupție
În ceea ce priveşte funcţia de procuror-şef al DIICOT, proba de interviu este programată în intervalul 24-27 februarie. La interviuri participă Ioana Bogdana Albani, Alina Albu şi Oana-Daniela Pâţu, toţi procurori în cadrul instituţiei. În acest caz, Ministerul Justiţiei va publica rezultatele selecţiei la 1 martie 2023.