Începe lupta pentru șefia marilor parchete cu interviurile de luni și marți pentru selectarea viitorului procuror general al PICCJ și procurorului șef DNA, ambele funcții fiind vizate de câte doi candidați.
Pe de-o parte, ambii titulari din ultimii 3 ani doresc să-și reînnoiască mandatele. Pe de altă parte, contracandidații provin din aceeași pepinieră – DIICOT. Dacă ei vor câștiga selecția, toate parchetele vor fi conduse de foști procurori DIICOT, o structură specială cu rezultate modeste, dar apropiată, prin competențe, desigur, SRI.
După cum soțiile ambilor contracandidați au fost detașate la CSM în mandatul fostului Consiliu.
La PICCJ miza o reprezintă puterile mai mari pe care noua Lege 304 le dă procurorului general, de exemplu (art 68) – dreptul de a infirma motivat soluția oricărui procuror din țară.
Care dintre cei doi candidați ar fi de preferat e greu de spus.
Gabriela Scutea a avut un mandat mediocru, sub papucul lui Bogdan Licu, chiar și după ce acesta a plecat la CCR. În timp ce dna Scutea lupta eroic cu găinațul porumbeilor, PICCJ era condus de facto de Bogdan Licu.
La momentul numirii, imediat după căderea regimului Dragnea și înlăturarea PSD de la putere, după teribilii ani ai asaltului pe legi și instituții, alegerea unui procuror #rezist, fosta adjunctă a dnei Kovesi la PICCJ, a avut simbolistica ei. La nivelul căreia dna Scutea nu s-a ridicat însă.
Așa se face că și eliberată formal de Bogdan Licu, devenit judecător CCR, dna Scutea a adus-o magistrat pentru magistrați, în formula post-SIIJ, pe Mihaiela Iorga Moraru, procurorul SIIJ despre care ICCJ a constatat că a comis un abuz grav împotriva unui copil.
Încălcarea hotărârilor ICCJ nu o deranjează însă pe dna Scutea cât timp aceeași structura pentru magistrați din PICCJ nu s-a conformat nici până astăzi solicitărilor succesive ale instanței supreme de a ajunge la o soluție în dosarul LCK deschis de SIIJ.
Tot în mandatul dnei Scutea, procurorii pentru magistrați nu au făcut niciun rechizitoriu în mai bine de jumătate de an de la trecerea competenței la SUPC. Dna Scutea nu a fost în stare nici să țină parchetele pe linia de plutire cât timp chiar domnia sa se plânge de deficitul record de personal, peste 25%.
Contracandidatul său este procurorul DIICOT Alex-Florin Florenţa, care a condus structura din Timișoara și Biroul tehnic şi de criminalistică din cadrul Structurii centrale. A instrumentat dosare importante, mai ales de trafic de droguri și contrabandă.
Soția dlui procuror Florența, dna judecător Flavia Maria Cristina Florența, a fost adusă de la Curtea de Apel Timișoara la CSM în 2021, pentru 3 ani, prin decizia secției de judecători.
O mare bătălie se dă pentru DNA tocmai pentru că procurorul șef Crin Bologa a reușit să stabilizeze acest parchet lovit cu toate rachetele din dotarea politicului și a CCR.
Crin Bologa nu este un zmeu, nu este o prezență scenică spectaculoasă și nici nu s-a adaptat ușor la viesparul Capitalei, dar migălos și tenace a repus DNA pe linia de plutire după ce l-a preluat complet doborât în urma cu 3 ani.
Bilanțul pe anul trecut arată bine, gradul de ocupare a posturilor a ajuns aproape de ținta de 85% din PNRR, cu toate condițiile de vechime, și reîncepem să vedem cazuri de mare corupție.
DNA se bate pentru fiecare dosar lovit de prescripție și a reușit din nou sesizarea CJUE. E mai puțin decât așteptarea publicului, dar mult raportat la starea în care era DNA acum 3 ani.
Or, asta se pare că deranjează. Surse din sistemul judiciar spun că de la nivelul conducerii ICCJ și al fostului CSM ar fi fost mari nemulțumiri pentru inflexibilitatea și lipsa de comunicare din partea dlui Bologa.
Contracandidatul lui Crin Bologa este procurorul Marius Ionuț Voineag, adjunct la Secția pentru urmărire penală și criminalistică din PICCJ de unde a fost adus de la DIICOT. Adică, dl Voineag este șeful adjunct al structurii care de 6 luni nu găsește niciun magistrat corupt și refuză să se conformeze deciziei ICCJ în privința LCK.
Un prim mister în privința dlui Voineag este gradul profesional obținut prin concurs, nu prin delegare/numire. Potrivit informațiilor din presă, dl Voineag ar fi picat de două ori concursul de promovare la grad de curte de apel și a rămas la grad de tribunal.
Este cunoscut ca unul dintre apropiații lui Bogdan Licu, întâmplător sau nu a ajuns la PICCJ în 2021, când dl Licu era prim adjunct al parchetului general și, de facto, procuror general.
I-am solicitat dlui Voineag, prin Biroul de presă al PICCJ, precizări în privința acestor aspecte și nu numai.
De exemplu, este interesant că dl Voineag a trecut în declarația de avere daruri în valoare de jumătate de milion de lei la un botez din 2021, când era deja în conducerea PICCJ.
Sau faptul că în 2017 a cerut CSM apărarea reputației profesionale și imparțialității, după care a ales să își retragă cererea.
Biroul de presă a confirmat, cu număr de înregistrare, transmiterea întrebărilor, însă dl Voineag nu a trimis niciun răspuns.
Soția dlui Voineag este dna judecător Mirela Voineag. În 2019, după numai 5 ani de la absolvirea INM și 3 de când a devenit judecătoare definitivă, dna Voineag a fost detașată la CSM de la judecătoria Buftea. Președinte CSM tot anul 2019 a fost dna Lia Savonea.
Detașarea de 3 ani a expirat în decembrie anul trecut, adică pe ultima sută de metri a fostului CSM. Cariera dnei Voineag a avut pe această ultimă sută de metri o evoluție remarcabilă.
Soția dlui procuror Voineag a participat la concursul de promovare pe loc, încheiat pe 14 decembrie. Având în vedere numărul record de posturi scoase la concurs și candidații înscriși, foarte mulți de la CSM și inspectori judiciari, presa l-a considerat un concurs recompensă pentru fidelii ultimilor 6 ani.
Asta nu înseamnă că soția dlui procuror candidat pentru DNA a revenit la instanță. Pe 15 noiembrie, secția de judecători a CSM a luat trei decizii succesive, în aceeași ședință.
A încetat detașarea anterioară a dnei Voineag, care oricum expira peste 15 zile, a transferat-o pe dna Voineag de la Buftea la Judecătoria Sectorului 3, după care a detașat-o pentru încă 3 ani la CSM.
Deci dna Voineag a primit într-o lună de la fostul CSM transfer în București, încă o detașare la CSM și promovare la grad de tribunal.
Surse convergente și independente din sistem spun că dl Voineag ar fi fost auzit spunând că numirea domniei sale la DNA este deja stabilită pentru că „a venit și rândul nostru”. Deși l-am întrebat, dl Voineag nu a negat că ar fi făcut o asemenea afirmație.