Statele Unite îşi fac bază militară în Albania, pentru operaţiuni ale trupelor speciale

Statele Unite îşi fac bază militară în Albania, pentru operaţiuni ale trupelor speciale

Comandamentul pentru Operaţiuni Speciale din Europa (SOCEUR) al Statelor Unite va înfiinţa un cartier general avansat în Albania, pe bază de rotaţie, a anunţat prim-ministrul albanez Edi Rama.

SOCEUR, cu sediul în Stuttgart, a afirmat pe site-ul său că baza din Albania va oferi o coordonare sporită cu aliaţii din aceasă ţară, acces important la nodurile de transport din Balcani şi o mai mare flexibilitate logistică, transmite Reuters.

”Este o veste fantastică... este o expresie a unei credibilităţi foarte înalte şi a unei cooperări foarte strânse”, a spus Rama, într-un mesaj video în care a citit anunţul SOCEUR.

ADVERTISING

Albania a devenit membră a alianţei militare NATO în 2009.

Foarte instruite şi echipate cu echipamente şi arme de comunicaţii avansate, forţele speciale sunt adesea folosite în operaţiuni de combatere a terorismului sau de recunoaştere. Acestea se pot infiltra în liniile inamice pentru a conecta un număr mult mai mare de trupe de opoziţie.

Nu este clar care va fi rolul acestor forţe americane în Albania. SOCEUR a spus că rolul său este de ”a răspunde rapid ameninţărilor emergente şi, dacă este necesar, de a învinge agresiunea” împreună cu aliaţii săi.

ADVERTISING

În deceniul de după atacurile din 11 septembrie 2001, numărul forţelor speciale americane s-a dublat, bugetul lor s-a triplat şi desfăşurarea lor s-a mărit de patru ori.

Statele Unite au deja 600 de soldaţi  în fosta provincie Kosovo a Serbiei pentru a menţine pacea fragilă, la mai mult de două decenii după încheierea războiului în 1999.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇