Șeful serviciului de informații al armatei israeliene a demisionat. Și-a asumat responsabilitatea pentru eșecul de a preveni atacul Hamas

Șeful serviciului de informații al armatei israeliene a demisionat. Și-a asumat responsabilitatea pentru eșecul de a preveni atacul Hamas

Şeful serviciilor militare de informaţii israeliene, generalul-maior Aharon Haliva, care anul trecut şi-a asumat responsabilitatea pentru eşecurile care au permis atacul condus de Hamas asupra Israelului la 7 octombrie, a demisionat, a anunţat luni armata într-un comunicat.

El este primul înalt responsabil israelian care demisionează după aproape şapte luni de război devastator în Fâşia Gaza, relatează Reuters.

"Divizia de informaţii de sub comanda mea nu s-a ridicat la înălţimea sarcinii care ne-a fost încredinţată. Am purtat cu mine de atunci acea zi neagră", a declarat el într-o scrisoare de demisie publicată de armată.

ADVERTISING

În timpul atacului din 7 octombrie, mii de luptători ai Hamas şi ai altor grupări au spart barierele de securitate de înaltă tehnologie din jurul Fâşiei Gaza, surprinzând forţele israeliene şi făcând ravagii în comunităţile din jurul enclavei.

Aproximativ 1.200 de israelieni şi cetăţeni străini au fost ucişi în atac, majoritatea civili, iar aproximativ 250 au fost luaţi în captivitate în Fâşia Gaza, unde 133 sunt încă ostatici.

Atacul a pătat grav reputaţia armatei şi a serviciilor de informaţii israeliene, considerate anterior ca fiind practic imbatabile.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Şeful forţelor armate, generalul-locotenent Herzi Halevi, şi şeful agenţiei de informaţii interne Shin Bet, Ronen Bar, şi-au asumat responsabilitatea în urma atacului, dar au rămas în funcţie în timp ce războiul din Gaza a continuat.

În schimb, premierul Benjamin Netanyahu nu şi-a acceptat până acum responsabilitatea, deşi sondajele indică faptul că majoritatea israelienilor îl acuză că nu a făcut suficient pentru a preveni sau a apăra ţara împotriva atacului.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇