5 puncte cheie pentru decodificarea confruntării dintre Israel și Iran. Ce se va întâmpla în viitorul apropiat?

Cele două state încearcă să-și conserve autoritatea și influența din regiune fără a crește intensitatea operațiunilor militare. E un obiectiv greu de atins, dar posibil în situația în care nu apar evenimente noi și alți factori de destabilizare neluați în calcul până acum.
5 puncte cheie pentru decodificarea confruntării dintre Israel și Iran. Ce se va întâmpla în viitorul apropiat?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Forțele armate din Israel au răspuns cu un atac limitat, în centrul Iranului, la operațiunea regimului fundamentalist de la Teheran, care a lansat, fără succes, peste 300 de proiectile și drone în data de 13 aprilie.

Confruntarea dintre Israel și Iran poate genera un conflict devastator în Orientul Apropiat, cu efecte asupra întregii lumi, dar din modul de desfășurare a evenimentelor reiese că cele două state sunt conștiente de pericol și încearcă să nu escaladeze conflictul, dar să-și păstreze și influența în zonă.

Atacul de vineri a fost efectuat de drone de mici dimensiuni, posibil lansate din interiorul Iranului, mai multe dintre ele fiind doborâte în regiunea Tabriz, în nordul țării


Reprezentant al regimului de la Teheran, pentru New York Times
ADVERTISING

Pe fondul războiului din Fâșia Gaza, relațiile dintre statele din regiune s-au deteriorat și tensionat, în ciuda eforturilor făcute de SUA pentru a păstra canalele de comunicare deschise și de a găsi o cale rapidă de încheiere a conflictului.

Harta Israel atac Iran

Sunt 5 puncte importante, mai puțin discutate, care modelează evoluția interacțiunii statelor din zonă și spun ceva despre viitor.

Iranian Revolutionary Guard Killed in Israel strik
DOCUMENT. Generalul Mohammad Reza Zahedi (foto, dreapta), într-o imagine realizată în acest an, a fost eliminat în urma unei operațiuni militare a Israelului, desfășurată în Damasc, Siria - Foto: Hepta.ro
  • Regimul de la Teheran nu dorește un conflict militar cu Israel din cauza diferențelor de tehnologie militară. O înfrângere ar putea provoca prăbușirea regimului fundamentalist care nu are susținere în țară.
  • Iranul nu poate dezvolta bomba atomică. Toate mișcările Teheranului sunt atent monitorizate de serviciile de informații din Israel, SUA și state europene, astfel încât Teheranul să nu poată ajunge în situația de a deține arme atomice. Pentru Israel acest lucru e vital și nu se va da înlături de la nicio acțiune de distrugere a unor eventuale facilități militare nucleare.
  • Pe de altă parte, sancțiunile occidentale împotriva Iranului nu pot fi extrem de dure, cum ar fi interzicerea comercializării petrolului din această țară. O astfel de decizie ar duce la o rapidă creștere a prețului pentru combustibili cu consecințe negative pentru economiile din Uniunea Europeană și nu numai. O astfel de criză ar accelera tensiunile.
  • Iranul e un stat izolat în regiune, iar Israelul a făcut pași importanți pentru a-și îmbunătăți relațiile cu state arabe, cum ar fi Egipt, Iordania, Arabia Saudită. Conflictul religios din interiorul lumii arabe dintre suniți (majoritatea popoarelor arabe) și șiiți (Iran, Azerbaijan și peste jumătate din populația irakiană) face ca acțiunile violente ale regimului fundamentalist religios de la Teheran să nu aibă o susținere importantă în zonă.
rachetă Iran
TEHERAN. Lansarea unei rachete de pe un sistem mobil într-un exercițiu militar al forțelor militare iraniene - Foto: Hepta.ro

Ambele state, după atacul punctual și limitat al Israelului, nu au făcut mare caz de acesta și nu au anunțat noi operațiuni militare.

E destul de clar că acest atac nu a fost menit să determine o nouă escaladare. Nu avem de-a face cu o operațiune militară generalizată. A foarte bine localizat


Raz Zimmt, cercetător militar din Israel, pentru Wall Street Journal

Totuși, situația rămâne tensionată în regiune, iar continuarea conflictului din Gaza fără eliberarea ostaticilor, protejarea civililor și un armistițiu pentru o perioadă mai lungă de timp poate genera noi confruntări.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇