120 de rachete balistice, 30 de croazieră și 170 de drone au fost lansate de Iran și grupările aliate din Siria, Irak și Yemen spre Israel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 14 aprilie 2024.
99% dintre ele au fost doborâte de sistemele defensive ale armatei Israelului, susținută prin operațiuni militare de SUA, Marea Britanie și Franța.
Nu au existat pagube însemnate, a anunțat Guvernul, în urma bombardamentului, înregistrându-se o singură persoană rănită grav.
De asemenea, aviația iordaniană a distrus dronele iraniene care au survolat teritoriul țării.
Israelul, pentru doborârea rachetelor, a folosit două sisteme defensive – Iron Dome și Arrow 3, care s-au dovedit a fi eficiente.
Liderii fundamentaliști de la Teheran se așteptau ca o parte din rachete să fie interceptate, dar au fost convinși că unele dintre proiectile și, mai ales, dronele vor ajunge la destinație.
Eșecul i-a determinat să dea publicității declarații neadevărate și să anunțe că au distrus o unitate israeliană secretă, aflată la granița cu Siria, informație care n-a fost confirmată.
Cupola de fier
„…un atac bine planificat, cu un design adecvat... pe care nici Cupola de Fier, nici scutul antirachetă al regimului sionist nu l-au putut contracara în mod semnificativ. Această operațiune și-a atins scopul”, a declarat generalul Mohammad Bagheri, șeful de Stat Major de la Teheran.
VIDEO. Cum se schimbă raportul de putere în Orientul Apropiat în urma eșecului iranian - Sursa: Spotmedia.ro
„Vedem că această operațiune a dat rezultate și, în opinia noastră, este încheiată. Nu există nicio intenție de a continua, iar dacă regimul sionist va acționa împotriva noastră, fie pe teritoriul nostru, fie în centrele care ne aparțin din Siria, sau dacă o va face o altă țară, următoarea noastră operațiune va fi mai mare”, a mai adăugat oficialul iranian.
„Cupola de Fier” a rezistat foarte bine și i-a pus pe gânduri pe liderii din „axa răului” (China, Rusia, Iran și Coreea de Nord), cum mai e numită asocierea țărilor care consideră statele occidentale ca fiind inamice.
O duminică sumbră pentru Putin și Xi Jinping
Conducerea de la Teheran a declanșat atacul cu rachete la adresa Israelului ca o reacție la operațiunea derulată de Tel Aviv în data de 1 aprilie, în urma căreia l-au eliminat pe generalul Mohammad Reza Zahedi și șase asociați de-ai acestuia, aflați în consulatul iranian din Damasc, Siria.
După acțiunea de duminică, se derulează o serie de contacte diplomatice astfel încât criza din Orientul Apropiat să nu se extindă.
Reprezentanții regimului fundamentalist de la Teheran au precizat în mai multe comunicate și luări de poziție că „nu au nicio intenție de a continua”.
De asemenea, Joe Biden, aflat în contact permanent cu Benjamin Netanyahu, i-a cerut acestuia din urmă să nu răspundă militar atacului iranian.
Pentru că securitatea statului Israel depinde într-o mare măsură de sprijinul SUA, sunt create toate premisele să nu existe o continuare a confruntării.
Atacul iranian asupra Israelului a fost o dublă înfrângere pentru Teheran. Au ratat toate țintele și a arătat lumii că Iranul are o influență negativă în Orientul Apropiat
David Cameron, ministru de Externe Marea Britanie, pentru Sky News
Vladimir Putin, Xi Jinping și Kim Jong Un, principalii lideri autoritari ai lumii, care au planuri de război și vizează cucerirea altor state, au avut o duminică sumbră.
Tocmai au fost martorii, alături de peste un miliard de oameni care au acces liber la informații, la diferența uriașă de tehnologie, forță militară și strategică dintre Occident și țările lor.
A fost suficient ca portavionul american Gerald Ford, de ultimă generație, să se poziționeze în Marea Mediterană, iar Israelul să-și activeze „Cupola de Fier” pentru a fi neutralizat valul de drone și rachete lansate de Iran.
De ce Ucraina nu poate fi apărată ca Israelul?
Eficiența defensivă a Occidentului a readus în discuție situația Ucrainei.
Volodimir Zelenski a cerut încă de la începutul invaziei Rusiei ca aliații să apere spațiul aerian al țării sale și să impună o restricție totală de zbor pentru Kremlin - „No fly zone”.
Din păcate, situația e total diferită față de cea existentă în Israel.
Capacitatea defensivă a acestui stat a fost construită în decenii, iar dezvoltarea militară s-a bazat pe o democrației și economie puternice.
Cu toate discuțiile, tensiunile și protestele din Israel, acest stat a fost și este unul liber, care s-a dezvoltat și a reușit, în timp, să realizeze un sistem eficient de apărare în fața amenințărilor existențiale din zonă.
A fost practic imposibil de dezvoltat în Ucraina un astfel de sistem într-o perioadă atât de scurtă.
Nu a existat o perfectă solidaritate politică printre aliații europeni la începutul invaziei Rusiei, nu au existat banii necesari și nici Ucraina nu are încă forța economică a Israelului.
Dar eșecul Iranului e un avertisment puternic pentru Vladimir Putin. În câțiva ani, Ucraina, cu sprijinul SUA și NATO, va deveni de neatins pentru Rusia.
Cel mai important lucru pentru Volodimir Zelenski e ca țara sa să poată continua lupta, iar Europa să creadă în cauza Ucrainei.
China nu mai crede că Rusia poate învinge
„…înfrângerea Rusiei este inevitabilă. În timp, aceasta va fi forțată să se retragă din toate teritoriile ucrainene ocupate, inclusiv din Crimeea. Capacitatea sa nucleară nu este o garanție a succesului. Oare nu s-a retras o Americă înarmată nuclear din Coreea, Vietnam și Afganistan?”, a subliniat Feng Yujun, profesor la Universitatea Pekin, într-un articol publicat de „The Economist”.
Această opinie, exprimată de un important expert în relații internaționale din China, reprezintă și un semnal că Beijingul nu mai prea crede în strategia liderului rus.
„Când vine vorba de luarea deciziilor, Vladimir Putin este prins într-un cocon de informații, pentru că se află la putere de atâta timp. Președintele rus și echipa sa de securitate națională nu au acces la informații exacte. Sistemul pe care îl operează nu dispune de un mecanism eficient de corectare a erorilor. Omologii lor ucraineni sunt mai flexibili și mai eficienți”, a mai scris profesorul Feng Yujun, scoțând în evidență o slăbiciune a Rusiei.
Dar eșecul Iranului va avea efecte și asupra lui Xi Jinping. Acesta va fi obligat să-și tempereze așteptările cu privire la invadarea Taiwan-ului.
Un alt factor pentru care Rusia nu poate învinge Ucraina este natura războiului modern, o competiție care se bazează pe o combinație de putere industrială și sisteme de comandă, control, comunicații și informații. Unul dintre motivele pentru care Rusia a intrat în acest război este faptul că încă nu și-a revenit din dezindustrializarea dramatică pe care a suferit-o după dezintegrarea Uniunii Sovietice.
Feng Yujun, expert politică internațională, China
Cu toată publicitatea făcută de sistemul de propagandă a Beijingului cu privire la forța militară a Chinei, armata acestei țări nu poate face față unei alianțe SUA, Japonia, Australia, Marea Britanie în Oceanul Pacific.
Forța defensivei occidentale îl va determina, de asemenea, pe Xi Jinping să-și reconsidere relațiile cu SUA și să încetinească ajutorul dat Rusiei.
Bine ați venit la Deveselu
Iranul avea nevoie de o „răzbunare” pentru acțiunile punctuale desfășurate de SUA și Israel prin care scot din joc persoane cheie din sistemul de susținere iranian al grupărilor teroriste.
Dar reacția nu a avut niciun fel de glorie, transformându-se într-o expunere a slăbiciunilor militare pe scena lumii.
Investițiile majore în radare, senzori de interceptare și sisteme inteligente de doborâre a rachetelor și proiectilelor își demonstrează utilitatea, asigurând protecția eficientă a unui teritoriu.
Reușita defensivă din Israel e o veste bună și pentru România, care e gazda „scutului de la Deveselu”, unul dintre elementele strategice de apărare împotriva loviturilor aeriene din afara spațiului NATO.