Confuzia domnește asupra atacului israelian împotriva Iranului, pe care Teheranul îl neagă. Ce se știe până acum

Confuzia domnește asupra atacului israelian împotriva Iranului, pe care Teheranul îl neagă. Ce se știe până acum

Confuzia domneşte asupra atacului pe care Israelul l-ar fi efectuat vineri în zori împotriva Iranului, potrivit unor înalţi oficiali ai SUA citaţi de mass-media americane, ca presupuse represalii pentru atacul efectuat de Iran sâmbăta trecută asupra teritoriului israelian.

Potrivit presei americane, Israelul a lansat vineri dimineaţă mai multe rachete împotriva Iranului în provincia Isfahan, scrie EFE.

Dar Iranul a negat atacul: mai întâi a spus că apărarea antiaeriană a doborât mai multe drone, iar ulterior s-a limitat la a spune că sunt "mai multe obiecte zburătoare". Nici vorbă de rachete.

Agenţia de presă spaniolă aminteşte că, până acum, nici guvernul israelian, nici Pentagonul nu au recunoscut oficial operaţiunea.

ADVERTISING

Faptele: Ce se ştie până acum

Israelul a lansat mai multe rachete vineri în zori împotriva Iranului în provincia Isfahan, unde se află instalaţiile nucleare iraniene, ca răzbunare pentru atacul de sâmbăta trecută, a declarat un înalt oficial american pentru postul ABC.

Televiziunea de stat iraniană a raportat iniţial sunetul unor "explozii puternice", pe care l-a atribuit doborârii unor drone de către apărarea antiaeriană a ţării. În Isfahan se află Natanz, sit care găzduieşte una dintre instalaţiile nucleare ale Iranului.

Ulterior, Iranul a negat că ar fi avut loc un atac cu rachete împotriva ţării şi a susţinut că apărarea antiaeriană a doborât mai multe drone. "Până în prezent nu a fost raportat niciun impact la scară mare sau explozie cauzată de vreo ameninţare aeriană", a declarat agenţia statală IRNA.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Televiziunea de stat iraniană a oferit informaţii similare şi a arătat imagini ce indicau o aparentă normalitate în oraşul Isfahan.

"Facilităţile nucleare din provincia Isfahan sunt complet sigure", a indicat agenţia Tasnim, având legături cu Gardienii Revoluţiei, organismul însărcinat cu securitatea centrelor atomice ale ţării.

Agenţia Spaţială Iraniană a negat, de asemenea, un atac cu rachete, contrar informaţiilor din Statele Unite conform cărora Israelul a lansat proiectile împotriva teritoriului iranian.

"Deocamdată nu există informaţii despre un atac cu rachete", a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei Spaţiale Iraniene, Hossein Dalirian, pe contul său de socializare X.

ADVERTISING

Iranul spune că nu va exista niciun răspuns

Armata iraniană a sugerat vineri că nu va răspunde la presupusul atac. "Datorită vigilenţei noastre, au fost doborâte obiecte zburătoare", a declarat comandantul-şef al armatei iraniene, generalul-maior Abdul Rahim Mousavi, pentru agenţia iraniană Defa Press, specializată în apărare.

La Washington, o sursă oficială israeliană a declarat pentru The Washington Post că atacul aerian pe care Israelul l-ar fi lansat vineri împotriva Iranului avea scopul de a demonstra Teheranului că israelienii au capacitatea de a lovi în centrul Republicii Islamice cu armamentul din dotare.

Autorităţile israeliene nu au făcut deocamdată comentarii despre presupusul atac aerian.

Doar ministrul de extremă dreapta Itamar Ben Gvir, liderul partidului Otzma Yehudit (Puterea Evreiască), a publicat pe reţelele de socializare un mesaj criptic în care a scris pur şi simplu "Slăbuţ!", într-o aparentă declaraţie de respingere a naturii limitate a presupusului atac israelian.

Nicio avarie la instalaţiile nucleare iraniene

De la Viena, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că nu au fost provocate daune instalaţiilor nucleare ale Iranului. "AIEA poate confirma că nu există daune la instalaţiile nucleare ale Iranului", a declarat directorul său general, Rafael Grossi, pe contul organizaţiei pe reţeaua X.

AIEA a cerut totuşi "tuturor reţinere extremă", a reiterat "că instalaţiile nucleare nu ar trebui să fie niciodată o ţintă în conflictele militare" şi a transmis că monitorizează situaţia îndeaproape.

Iranul a redeschis vineri aeroporturile, inclusiv cele două aerodromuri din capitală. "Zborurile au fost reluate pe Aeroportul Internaţional Imam Khomeini", a declarat directorul de relaţii publice al aerodromului, Javad Salehi, potrivit agenţiei Mehr.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇