Scurgere de informații de la Pentagon: Au fost dezvăluite planurile de atac ale Israelului împotriva Iranului

Scurgere de informații de la Pentagon: Au fost dezvăluite planurile de atac ale Israelului împotriva Iranului

SUA investighează o scurgere de informații secrete americane referitoare la planurile de răzbunare ale Israelului împotriva Iranului.

Trei surse au confirmat breșa de securitate, iar una dintre acestea a spus că documentele scurse sunt autentice, relatează CNN.

Documentele, datate 15 și 16 octombrie, au început să circule online vineri, după ce au fost postate pe un cont de Telegram denumit "Middle East Spectator".

Acestea sunt marcate Top Secret și au mențiuni care indică faptul că pot fi văzute numai de SUA și de aliații săi din alianța "Five Eyes", formată din serviciile de informații ale aliaților - Australia, Canada, Noua Zeelandă și Marea Britanie.

ADVERTISING

Documentele descriu pregătirile pe care Israelul pare să le facă pentru o lovitură împotriva Iranului. Unul dintre acestea, în care se arată că a fost întocmit de Agenția Națională de Informații Geospatiale a SUA, menționează că Israelul va muta muniție în zonă.

Un alt document care provine de la Agenția Națională de Securitate prezintă exercițiile forțelor aeriene israeliene care implică rachete aer-sol și despre care se crede că sunt de asemenea pregătite pentru un atac asupra Iranului.

Unul dintre documente sugerează, de asemenea, ceva ce Israel a refuzat întotdeauna să confirme public, faptul că deține arme nucleare, dar precizează că SUA nu au văzut niciun indiciu că Israelul intenționează să folosească o armă nucleară împotriva Iranului.

ADVERTISING

Nu este clar cum au devenit publice documentele și nici dacă au fost piratate sau scurse în mod deliberat.

Un oficial american a declarat că ancheta urmărește cine a avut acces la presupusul document al Pentagonului. Conform procedurilor, o astfel de scurgere declanșează o investigație a FBI alături de Pentagon și agențiile de informații americane.

Incidentul survine într-un moment extrem de sensibil al relațiilor dintre Statele Unite și Israel, în care aliatul Washingtonul s-a pregătit pentru a lovi Iranul ca răspuns la valul de rachete lansat de Teheran la 1 octombrie.

ADVERTISING

"Dacă este adevărat că planurile tactice israeliene de a răspunde la atacul Iranului de la 1 octombrie au fost scurse, este o încălcare gravă", a declarat Mick Mulroy, fost secretar adjunct al apărării pentru Orientul Mijlociu.

Potrivit acestuia, coordonarea viitoare dintre SUA și Israel ar putea fi, de asemenea, sub semnul întrebării. "Încrederea este o componentă cheie a relației și, în funcție de modul în care s-au scurs (documentele), încrederea ar putea fi erodată", a spus Mulroy, fost ofițer CIA.

Un alt oficial american a spus că scurgerea celor două documente e "un lucru rău, dar nu oribil". "Îngrijorarea este dacă nu cumva sunt mai multe", a spus acesta.

SUA se află deja în alertă maximă cu privire la campaniile de hacking iraniene. Agențiile de informații americane au anunțat în august că Iranul a obținut documente aparținând campaniei lui Donald Trump.

O scurgere majoră de informații secrete din SUA a tensionat anul trecut relațiile Statelor Unite cu aliații și partenerii, inclusiv Coreea de Sud și Ucraina, după ce un membru al Gărzii Naționale Aeriene a postat informații foarte clasificate pe platforma de socializare Discord.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇