Scufundarea Moscovei forţează Rusia să-şi schimbe strategia la Marea Neagră - raport ISW

Scufundarea Moscovei forţează Rusia să-şi schimbe strategia la Marea Neagră - raport  ISW

Capacitatea demonstrată a Ucrainei de a ținti navele de război ar putea schimba tiparele operaţionale ale Rusiei, forțând-o să desfășoare mijloace aeriene și de apărare suplimentare în Marea Neagră sau să retragă navele de lângă coasta ucraineană, arată Institutul pentru Studiul Războiului, în cel mai recent raport al său.

Pierderea Moscovei – indiferent dacă a fost o lovitură ucraineană sau un accident – este o „victorie propagandistică majoră” și un „boom pentru moralul ucrainean”, arată ISW citat de The Guardian.

ADVERTISING

În schimb, Kremlinul se va chinui să explice pierderea uneia dintre cele mai importante nave din flota rusă. Povestea cu scufundarea din cauza unui incendiu accidental și a unei explozii de muniție va afecta cel puțin moralul Rusiei și nu poate fi ascunsă publicului intern.

Ambele explicații pentru scufundarea Moscovei indică posibile deficiențe – fie apărare antiaeriană slabă, fie proceduri de siguranță incredibil de laxe.

Pierderea navei va reduce capacitatea Rusiei de a efectua lovituri cu rachete de croazieră, dar „este puțin probabil să dea o lovitură decisivă operațiunilor ruse în ansamblu”, arată ISW.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Rolul principal al Moscovei a fost, cel mai probabil, să efectueze lovituri de precizie cu rachete de croazieră Kalibr asupra țintelor din Ucraina, inclusiv centrele logistice și aerodromurile. Aceste lovituri rusești au fost eficiente, dar limitate ca număr în comparație cu loviturile aeriene și cu rachetele de croazieră lansate de la sol pe parcursul invaziei, iar pierderea Moscovei este puțin probabil să fie o lovitură decisivă.

Crucișătorul Moscova, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră, cea care a bombardat la începutul războiului Insula Șerpilor, s-a scufundat aseară lovită de două rachete Neptun.

ADVERTISING

Vestea scufundării navei de război ruse Moscova - despre care Ucraina spune că a fost lovită de rachetele sale - i-a inspirat pe locuitorii Kievului să cumpere un timbru poștal comemorativ. La principalul oficiu poștal s-au format cozi pentru a cumpăra timbre care îl înfățișează pe polițistul de frontieră ucrainean Roman Gribov stând sfidător în fața navei rusești.

Поштові марки - це теж зброя! Україна переможе! 🇺🇦❤️

Publicată de Natalia Mukhina pe Miercuri, 13 aprilie 2022

Ziua 51 de război în Ucraina – desfăşurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇