Ucraina cere României, Turciei și Bulgariei să intervină în Marea Neagră, unde rușii fac legea

Ucraina cere României, Turciei și Bulgariei să intervină în Marea Neagră, unde rușii fac legea

Vadim Prystaiko, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, a cerut ca navele țărilor NATO din bazinul Mării Negre – România, Bulgaria și Turcia – să vină la Odesa și să asigure deblocarea Mării Negre pentru Ucraina.

„Trebuie să deblocăm Marea Neagră. Rușii ne blochează marea. Aceasta este marea noastră. Avem nevoie de asta pentru ca asistența umanitară să vină în Ucraina. Și ca să le permitem exporturilor ucrainene – în principal de cereale – să iasă.

Suntem responsabili pentru o parte semnificativă a securității alimentare pe tot globul. Multe națiuni din Africa sunt hrănite cu ajutorul cerealelor ucrainene. Și aceste cereale sunt blocate în silozuri, nu pot fi exportate, nu pot fi trimise nicăieri”, a spus ambasadorul, la televiziunea britanică, citat de The Guardian.

ADVERTISING

El susține că nu ar fi o schimbare atât de mare a politicii actuale:

„Nave NATO în Marea Neagră. Sunt binevenite în marea noastră. Și sunt membri ai NATO (în zonă). Trei dintre principalii membri ai NATO (se află) în bazin: Turcia, România și Bulgaria.

Deci sunt deja acolo. Nu e mare lucru. Trebuie să avem pe cineva care să ne susțină, să vină, le invităm la Odesa (pe navele acestor țări NATO)”, spune Vadim Prystaiko.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇