Scandalul abuzurilor sexuale din Biserica Catolică ajunge în sfere tot mai înalte în Polonia

Scandalul abuzurilor sexuale din Biserica Catolică ajunge în sfere tot mai înalte în Polonia

Scandalul privind abuzuri sexuale în Biserica Catolică din Polonia ajunge în sfere tot mai înalte. Cardinalul Dziwisz, un apropiat al papei Ioan Paul al II-lea, este bănuit acum de tentativă de muşamalizare.

Cardinalul Stanislaw Dziwisz nu este un prelat oarecare. El a fost secretarul particular al papei Ioan Paul al II-lea de-a lungul întregului său pontificat. L-a cunoscut pe acesta înainte de a fi ales în fruntea Bisericii Romano Catolice şi i-a fost alături până la moarte. Ioan Paul al II-lea a spus despre Dziwisz că „este de neînlocuit”.

Mereu în preajmă, mai degrabă taciturn, actualul cardinal era considerat sfetnicul cel mai apropiat al papei care a decedat în 2005. Cine voia să se apropie de Ioan Paul al II-lea trebuia să treacă mai întâi de cardinal. Acesta din urmă avea şi aerul unui protector, care îi aranja şefului său veşmintele sacerdotale şi care, la senectute, îi sprijinea paşii şovăielnici.

Acum ar putea avea nevoie el însuşi de sprijin din partea actualului papă.

Audienţă privată contra cost?

Aceasta fiindcă, lunea trecută, postul privat TVN24 a difuzat un reportaj realizat de Marcin Gutowski despre Dziwisz, ajuns astăzi la venerabila vârstă de 81 de ani.

ADVERTISING

În reportaj se formulează acuzaţii dintre cele mai grave: cardinalul ar fi avut cunoştinţă de abuzuri sexuale comise de fondatorul "Legionarilor lui Hristos", Marcial Maciel Degollado, şi de fostul cardinal din SUA Theodore McCarrick, oferindu-le, cu toate acestea, protecţie.

În plus, în reportaj se afirmă că Dziwisz ar fi acceptat 10.000 de dolari făcând posibilă, în 1988, la cererea lui McCarrick, primirea însoţitorilor săi într-o audienţă privată la papa Ioan Paul al II-lea.

Marţea trecută, Vaticanul a publicat propriul său raport privind cazul McCarrick.

Principala chestiune analizată e cum de l-a promovat Ioan Paul al II-lea pe McCarrick mai întâi arhiepiscop şi mai apoi cardinal, deşi avea la dispoziţie o serie de indicii privind posibile abuzuri sexuale comise de acesta.

Şi numele Dziwisz este menţionat în repetate rânduri în raport.

Cardinalul refuză dialogul cu presa

În ce-l priveşte, cardinalul Dziwisz s-a învăluit în tăcere. Autorul reportajului televizat intitulat "Don Stanislao - cealaltă faţă a cardinalului Dziwisz" tot arată cum a încercat, fără succes, să obţină din partea prelatului un interviu "în atmosferă prietenească", astfel încât acesta să poată povesti cum s-au desfăşurat lucrurile, din punctul său de vedere.

ADVERTISING

În cele din urmă, filmul a fost difuzat fără un astfel de interviu, conţinând doar scurte declaraţii ale cardinalului şi fragmente dintr-o discuţie telefonică.

În aceasta, cardinalul avertizează faţă de un "scandal internaţional" pe care investigaţiile l-ar putea declanşa. El spune că este preocupat de Polonia.

"Eu sunt un om care s-a aflat în slujba Papei, a Bisericii şi Poloniei. Iar acum astfel de reproşuri? Pentru numele lui Dumnezeu!"

"Când am văzut filmul, am fost mai ales cutremurat de comportamentul cardinalului, de reacţiile sale la reproşurile jurnalistului", a comentat Artur Sporniak, redactor al ziarului catolic liberal "Tygodnik Powszechny".

Cardinalul "nu poate să înţeleagă că se supune aceloraşi legi şi aceloraşi reguli ca şi toţi ceilalţi. Nu înţelege că nu există excepţii", a adăugat el. Între timp, un eurodeputat al stângii a alarmat Parchetul. Nu există "vaci sacre", a subliniat el.

Filmul a reaprins dezbaterea privind pedofilia în Biserică şi încercările de muşamalizare. La o zi după difuzarea reportajului, a luat poziţie faţă de acuzaţii preşedintele Conferinţei Episcopale din Polonia, arhiepiscopul Stanislaw Gadecki.

ADVERTISING

Într-o declaraţie, acesta afirmă: "Sper că toate semnele de întrebare prezentate în acest reportaj vor fi elucidate de o comisie a Vaticanului."

Şi Dziwisz a dat asigurări că va coopera cu o "comisie independentă". Dar aceasta nu poate fi convocată decât de papă, explică pentru DW prelatul şi filosoful Andrzej Kobylinski. Nicio autoritate locală sau statală nu are competenţa de a-l judeca pe un cardinal.

Încrederea în Biserica Poloneză se erodează

Kobylinski se aşteaptă la o "prăbuşire accelerată" a Bisericii Catolice în Polonia.

"Secularizarea galopantă a tinerei generaţii" care se constată de pe acum "va înainta razant". Încrederea în Biserică este în scădere. Pentru Kobylinski, aceasta este o evoluţie regretabilă, dar vina aparţine prelaţilor şi episcopilor, fiindcă "au făcut greşeli şi au închis ochii în faţa abuzurilor. De-a lungul ultimilor ani este vorba aici preponderent de scandaluri de pedofilie şi încercarea de a le muşamaliza", a explicat teologul de la Varşovia.

Cu doar câteva zile în urmă, Vaticanul a comunicat sentinţa într-un alt caz. Fostul arhiepiscop de Wroclaw, cardinalul Henryk Gulbinowicz, astăzi în vârstă de 91 de ani, nu mai are dreptul să-şi folosească insigniile de episcop, nu mai are voie să celebreze slujbe şi şi-a pierdut dreptul de a fi înhumat în catedrala din Wroclaw. Gulbinowicz este acuzat, între altele, de abuz sexual.

Joachim Frank, preşedintele Societăţii Publiciştilor Catolici din Germania (GKP), aminteşte ce efecte au provocat abuzurile sexuale în alte ţări. De exemplu, prin filmul "Slăvit să fie Domnul", realizat de François Ozon, inspirat din cazuri reale, care "a avut un amplu ecou până şi în Franţa laică". Frank îşi poate închipui că efecte similare se vor petrece în viitorul apropiat şi în Polonia.

"Scandalul provocat de abuzurile sexuale în Biserica Catolică are o dimensiune atât de mare, încât nimeni nu se poate ascunde în spatele meritelor din trecut, conform devizei 'lăsaţi-l în pace, că doar a făcut atâtea lucruri bune'. Ce ar însemna asta din perspectiva victimelor, care au suferit din cauza unor preoţi?"

Frank a subliniat însă că sentinţele în astfel de cazuri trebuie să fie drepte. "Luminile şi umbrele ţin de adevăr", a subliniat el.

Numele papei Ioan Paul al II-lea, în mijlocul acestui scandal

Oricare ar fi o sentinţă viitoare, ea nu-l va viza doar pe cardinalul Dziwisz. Acest caz are, potrivit filosofului Kobylinski, "o dimensiune naţională" fiindcă Ioan Paul al II-lea nu este în Polonia doar o personalitate eclezială, ci "parte integrantă a memoriei şi identităţii naţionale".

El a jucat un rol uriaş în Polonia în timpul totalitarismului, le-a oferit oamenilor sprijin, le-a insuflat curaj şi speranţă.

Acuzaţiile aduse lui Dziwisz ştirbesc şi prestigiul papei Ioan Paul al II-lea, ridicând chestiunea responsabilităţii sale mai ales în cazul "Legionarii lui Hristos".

Pe întemeietorul ordinului, papa "l-a acoperit până la final". Poate că rapida beatificare a papei "a fost pripită", spune Kobilinsky.

Statui ale papei Ioan Paul al II-lea există în Polonia la tot pasul. Dar cea a lui Henryk Jankowski a fost îndepărtată din Gdansk anul trecut, după ce mai multe victime ale unor abuzuri au depus mărturie.

Jankowski, care a decedat în 2010, a fost legendarul "capelan al sindicatului Solidarnosc" şi confesor al lui Lech Walesa, preşedintele primului sindicat liber dintr-o ţară comunistă şi, după 1989, preşedinte al Poloniei.

În Polonia există şi statui ale lui Dziwisz, deşi cardinalul este încă în viaţă. Şi acestea sunt ameninţate. Marţea trecută, în faţa casei sale din Carcovia s-au adunat demonstranţi. Una din aceste statui se află la Zakopane, în sudul ţării, în oraşul din Munţii Tatra, pe care Ioan Paul al II-lea i-a îndrăgit enorm.

O alta se află la Raba Wyzna, oraşul în care Dziwisz s-a născut, o a treia undeva în apropiere. Toate aceste monumente nu-l înfăţişează singur pe cardinal, ci alături de papa Ioan Paul al II-lea.

Magdalena Gwozdz

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇